12 iul. 2015 | 16:49

Mercenarii de la Hacking Team, victimele unui guvern răzbunător?

ACTUALITATE
Mercenarii de la Hacking Team, victimele unui guvern răzbunător?

Zilele trecute, Hacking Team, o companie din Italia care oferă soluții de hacking, a fost ținta unui atac informatic care a dus la publicarea pe Internet a 400 de GB de date confidențiale, emailuri și coduri de programe malițioase.

Nu s-a știut exact cine s-a aflat în spatele atacului, dar acum liderul grupării a ajuns la concluzia că ar fi putut fi munca unui actor statal.

”Având în vedere complexitatea atacului, cred că atacul a fost unul de nivel guvernamental, sau de cineva care are foarte multe fonduri la dispoziție”, a declarat David Vincenzetti, CEO Hacking Team, pentru publicația La Stamp.

Compania și-a avertizat clienții cu privire la folosirea programelor de spionaj cumpărate de la Hacking Team și i-a sfătuit să aștepte o actualizare care va rezolva toate vulnerabilitățile produse de publicarea codului sursă pe Internet.

 

Compania s-a remarcat prin serviciile sale poate neortodoxe. În timp ce companii precum Kaspersky, Bitdefender sau Microsoft vor să stopeze virușii și amenințările informatice, cei de la Hacking Team au oferit soluții care să spargă sisteme de protecție și să fure date. Soluția DaVinci pe care au comercializat-o este lăudată ca fiind capabilă să spargă criptarea de mailuri, de fișiere și de conversații VoIP (cum ar fi Skype).

Hacking Team a colaborat cu peste 20 de țări, unele fără prea mare respect pentru drepturile omului. Pe lista clienților mai apare și Poliția Federală din Australia, care a cheltuit aproximativ 245.000 de euro între 2009 și 2010 pentru a ataca cinci ținte.