26 mart. 2015 | 15:15

Materialul mai puternic decât kevlarul folosit în veste antiglonț

ACTUALITATE
Materialul mai puternic decât kevlarul folosit în veste antiglonț

Cercetătorii din cadrul unei universități din Texas au creat un material care este de șapte ori mai puternic decât kevlarul.

Vestele antiglonț au salvat nenumărate vieți până acum și grație unei noi invenții, ar putea deveni mai eficiente. Nanofibra obținută de un grup de cercetători din cadrul Universității UT Dallas din Texas nu este doar mai puternică decât kevlarul din vestele antiglonț, este și de 7 ori mai extensibil. Pentru a realiza acest lucru, nanofibra se folosește de proprietățile sale electromecanice. După cum scriu cei de la Gizmodo, în timp ce kevlarul poate absorbi o forță de aproximativ 80 de jouli pe gram, noul material rezistă și la 98 de jouli.

nanofibra kevlar

Astfel, nanofibra obținută în Texas ar putea înlocui kevlarul în vestele antiglonț din viitor datorită proprietăților sale superioare. Nu doar protecția personală ar fi vizată, ci și vehiculele de război. La fel ca și în cazul altor inveții semnificative din istoria noastră, inspirația a venit de la corpul uman. Cercetătorii au recreat astfel efectul piezoelectric întâlnit la oasele omului. Două elemente microscopice diferite au fost împletite, iar apoi au realizat ceva ce se aseamănă cu un fir tors.

Odată ce este supus forțelor externe, acest fir creează o încărcătură electrică ce apropie la loc elementele care alcătuiesc ”firul tors”. Se estimează că atracția aceasta ar fi de 10 ori mai puternică decât legăturile de hidrogen. Pentru moment, nanofibra este prea mică pentru a fi folosită la veste antiglonț, următorul pas fiind producția acesteia în cantități mai mari. Puteți afla mai multe despre această invenția de aici.