09 iul. 2015 | 12:56

Jocul care a cucerit generații: peste trei decenii de la prima apariție a lui Mario [VIDEO]

VIDEO
Jocul care a cucerit generații: peste trei decenii de la prima apariție a lui Mario [VIDEO]

În această zi, în urmă cu 34 de ani, cei de la Nintendo lansau Donkey Kong, jocul în care a apărut pentru prima oară Mario.

În anul 1981, Nintendo încă nu reușise să se impună cu adevărat pe piața de jocuri jocurilor electronice din Statele Unite. Pentru a depăși această ultimă barieră, șeful companiei japoneze a apelat Shigeru Miyamoto și Gunpei Yokoi. Acesta din urmă era unul dintre cei mai importanți ingineri din cadrul Nintendo, fiind responsabil pentru dezvoltarea primului dispozitiv GameBoy. Lucrând împreună, cei doi au reușit să creeze unul dintre cele mai populare titluri din era jocurilor ”arcade”, folosind pentru prima oară scene între capitole pentru a avansa poveste.

Miyamoto a fost cel care s-a ocupat de scenariu, iar la început acesta voia să creeze un joc cu Popeye, Bluto și Olive. Nintendo nu a reușit să obțină permisiunile necesare, motiv pentru care triunghiul amoros din desenele Popeye a fost combinat cu elemente specifice filmului King Kong. Printre personaje se număra și Jumpan, cel care avea să fie redenumit ”Mario”.

Divizia americană a companiei era într-o situație dezastruoasă la acel moment, iar Donkey Kong avea, printre altele, rolul de a o ajuta să-și îmbunătățească situația financiară. În aceste condiții, puține persoane din conducere au avut încredere în potențialul jocului. Acesta, însă, s-a bucurat de un succes atât de mare în primele zile, încât Nintendo nu putea face față cererii imense.

[related]

Astfel, aparatele care rulau jocul au început să fie fabricate și în Statele Unite. Desigur, popularitatea jocului a atras și unele probleme. Universal Studios, companie care deținea drepturile pentru King Kong, i-a dat în judecată pe japonezi în 1982, menționând că aceștia din urmă ar trebui să le plătească un procent din vânzări. Procesul s-a terminat peste patru ani cu o victorie pentru Nintendo.

Verdictul a a avut o contribuție extrem de importantă la succesul companiei, permițându-i acesteia să se impună pe piață jocurilor electronic și să-și mențină poziția dominantă până la finalul anilor ’90.