09 iun. 2015 | 17:09

iRaportul: 5 momente istorice „revoluționate” de Apple

ENTERTAINMENT
iRaportul: 5 momente istorice

Odată cu WWDC 2015, Apple s-a gândit că nu i-ar strica puțină laudă de sine și a făcut-o cu App Store. Odată cu asta, eu mi-am propus să regândesc lumea în jurul Apple și am „creat” niște invenții așa cum Apple le-ar fi făcut. Pardon, le-ar fi revoluționat.

În videoclipul de promovare a App Store, Apple i-a permis directorului institutului McKinsey să numească magazinul său cu aplicații o invenție mai mare decât tot ceea ce a însemnat Revoluția industrială. Eu mi-am făcut deja mâna cu evenimente istorice de când cu cele 10 știri de clickbait, așa că cercetez iar istoria omului și regândesc invențiile omenirii.

Ține însă cont că Steve Jobs nu a fost vreun nemuritor, așa că unele invenții s-ar putea să nu fie chiar pe gustul său, dar cu siguranță sunt revoluționare. „De ce sunt revoluționare, că sunt la fel ca cele inițiale?”, ai putea tu protesta. Ei bine, cum să-ți zic, sunt la fel și, totuși, de-un alt fel.

1. După ce omul a descoperit focul, Apple Inc. a așteptat câteva milenii până să vină cu propria sa versiune. Nu a reușit decât să îl facă nițel mai sigur, punând un șir de pietre pe lângă jar, și să concluzioneze că punând lemne mai mari o să ardă mai mult și mai intens.

2. Un gânditor al acelor vremuri privește un buștean cum se rostogolește și inventează roata. O inventează taman la fix ca Apple să-i vadă creația și să creeze una pătrată. Hocus-pocus! trei versiuni mai târziu Apple avea roata rotundă capabilă să fie pusă alături de alte trei conectate la un fel de dreptunghi numit căruță și să înceapă să transporte la suprapreț pietre pentru faraoni, animale vânate sau gheață pentru eschimoși.

3. În anii 1430, Johannes Gutenberg creează tiparul, dar suficient cât să-i inspire pe cei de la Apple să „inventeze” un produs similar, să-i spună „Apple Tippar” și să-l promoveze intens prin foi volante și prin contracte exclusive cu parteneri influenți din Europa. Versiunea Tippar 2.0 vine cu fonturi mai înguste, mai înalte și protejate prin drepturi de autor.

4. În anii 1580 este creat calendarul gregorian, dar Apple are o idee mai bună, așa că prin 1600 propune calendarul „Applenian”. Nu a fost niciodată prea popular, fiind preferat de câțiva hipsteri, trei marchizi și două curți regale, iar în timp a ajuns să fie considerat calendarul snobilor și a fanboyilor fără minte. Dar măcar foloseai unul de calitate, nu orice chinezărie sau improvizație romană!

5. La finalul secolului al XIX-lea, câțiva oameni încep să pună bazele fotografiei. Apple așteaptă aparatul de filmat al fraților Lumiere și creează un video foarte scump în care ironizează fotografia drept un mediu învechit, nepotrivit vremurilor. În videoclipul Apple apar câteva vedete, câte un țăran din fiecare clasă socială și un chinez care îmbrățișează un african, dar filmul este alb-negru și nimeni nu sesizează imparțialitatea.

BONUS În iulie 1969, omul Neil Armstrong și omul Buzz Aldrin ajung pe Lună. Toată planeta e cu sufletul la gură, dar Apple nu. Până în anii ’80 face un film în care îi prezintă pe fondatorii Apple ajunși pe Lună. Filmul a fost realizat într-un studio de la Hollywood, cu un buget de 10 ori mai mare decât cel alocat de NASA pentru plecarea pe Lună. „Apple Moon” este un eșec la box-office, deoarece Steve Jobs era prea ocupat să creeze computerul viitorului și ceilalți directori erau prea ocupați să bage Apple în faliment.


Disclaimer: iRaportul lui Titus A. Technicus este o rubrică pamflet care tratează actualitatea tech într-o notă umoristică. Fiecare articol trebuie tratat ca atare. La fel cum prostul nu le știe, dar le nimerește, nici Titus A. Technicus nu le gândește, dar le potrivește.