12 nov. 2015 | 16:25

De ce racheta marinei SUA a fost confundată cu OZN

ACTUALITATE
De ce racheta marinei SUA a fost confundată cu OZN

În momentul în care faimoasa dâră de lumina a brăzdat cerul din Los Angeles, milioane de oameni au pozat si filmat misteriosul corp ceresc, crezând în totalitate că asistă la apariția unui OZN.

Din păcate, sau fericire pentru unii, nu era nimic mai fals. Marina americană a declarat mai tărziu ca nu era nimic altceva decât zborul unei rachete de croazieră Trident ce tocmai fusese testată.

Touși, de ce lumea a căzut atât de repede în capcana de a crede că asista la apariția uni OZN? Primul motiv al acestui fenomen de credulitate în masă, este că dâra de lumină din urma obiectului s-a putut vedea in mai multe state americane, lucru care de obicei nu se întampla in cazul altor rachete lansate. Al doilea motiv este că în mod uzual lansările de obiecte cerești militare nu se fac in jurul zonelor urbane, acestea fiind de obicei lansate in zone retrase, departe de ochii publicului.

Totuși, explicațiile acestor fenomene este relativ simplă. Datorită înălțimii rachetei oxigenul rarefiat a făcut ca emisiile combustiei să se împrăștie pe o distanță mult mai mare, iar soarele ce apunea a transformat acele emisii intr-o lanternă uriașă pe cer.

Chiar și așa efectul este spectaculos, și nu neapărat aspectul său exotic a făcut lumea să creadă că este o navă extraterestră ci raritatea cu care acest fenomen se întâmplă. Un exemplu asemănător este și în cazul lansărilor de noapte a rachetelor Atlas V ce duc sateliți pe orbită, diferența fiind că acestea nu sunt vizionate de milioane de oameni consecutiv.

Frumoasa dâră de lumină este o combinație de chimicale ce sunt folosite în propulsia rachetelor care reflectă lumina soarelui asemenea picturilor de ploaie intr-un curcubeu. Pe un cer de noapte acest simplu fenomen fizic arată spectaculos, iar cei care nu sunt obișnuiți cu așa ceva ar putea ușor să cadă în panică.

Oricum, e amuzant sa te gandești cum ar fi sa fii în cizmele unui PR-ist din armata sau marina americană care trebuie la fiecare lumină ciudată pe cerul țării să ofere rapid explicații oficiale așa încât să prevină apariția eventualelor teorii ale conspirației.