10 sept. 2015 | 16:44

Filmele care le-au furat sănătatea mintală protagoniștilor

ENTERTAINMENT
Filmele care le-au furat sănătatea mintală protagoniștilor

Oricine cunoaște istoria artei în linii mari știe că o capodoperă nu poate fi creată fără sacrificii. Iar filmele magistrale, fie vechi sau noi, nu au făcut o excepție în acest sens.

De-a lungul timpului, ne-am văzut actorii preferați suferind transformări fizice uimitoare, doar pentru a intra în pielea personajelor. Christian Bale a slăbit aproape 30 de kilograme pentru rolul din The Machinist, Charlize Theron s-a îngrășat 15 kilograme și și-a ras sprâncenele pentru Monster, iar lista actorilor care au trecut prin experiențe similare poate continua, nu la infinit, dar ar fi destul de lungă.

Bineînțeles, cu sănătatea fizică nu e de glumit, dar cu cea psihică lucrurile sunt chiar mai delicate de atât. Cei de la Movie Pilot au alcătuit o listă de actori care și-au dus pasiunea până în pragul nebuniei, și nu în sens metaforic.

Adrien Brody în The Pianist

Pentru rolul principal din The Pianist, care i-a și adus un Oscar, Adrian Brody a renunțat la tot pentru a-l portretiza într-un mod autentic pe Władysław Szpilman, un supraviețuitor al Holocaustului. În afara faptului că s-a înfometat și și-a petrecut patru ore pe zi cântând la pian, a renunțat la apartamentul în care locuia, și-a vândut mașina, și-a închis telefoanele și s-a mutat în Europa cu două bagaje.

„Am vrut să am această experiență, să fiu cu adevărat în pielea lui Szpilman. Au fost multe momente în care am simțit că s-ar putea să îmi fi pierdut mințile. Nu puteam să realizez cât de departe am ajuns”, a mărturisit Brody.

Heath Ledger pentru The Dark Knight Rises

Pentru rolul celui mai îndrăgit antagonist, The Joker, Heath Ledger și-a creat o bulă de izolare pentru a se pregăti. De asemenea, s-a supus unor ritualuri care să îl inducă treptat în starea psihoticului personaj, luând medicamente cu prescripție medicală. Aceste medicamente, însă, i-au adus moartea, în cele din urmă.

[readmore]

„Am stat într-o cameră de hotel din Londra aproape o lună, am deschis un jurnal și am experimentat mai multe voci. Mi s-a părut important să găsesc una iconică. Am sfârșit mergând în pantofii unui psihopat, am devenit o persoană incapabilă să își mai conștientizeze faptele. Jokerul e un sociopat, un clovn cu sânge rece, criminal în masă, iar Chris mi-a dat toată libertatea pentru a-l contura. A fost distractiv, pentru că nu există limite pentru ceea ce Jokerul ar spune sau ar face. Nimic nu îl intimidează și totul e o mare glumă”, spunea regretatul actor.

Daniel Day Lewis pentru My Left Foot și The Last of The Mohicans

Cunoscut pentru faptul că nu se comportă tocmai precum un om în deplinătatea facultăților mintale, Daniel Day Lewis e unul dintre cei mai implicați actori pe care cinematografia i-a văzut. Pentru rolul din My Left Foot, acesta a petrecut atât de mult timp într-un scaun cu rotile, încât i-au fost afectate două coaste. Pentru The Last of The Mohicans, și-a petrecut șase luni în pădure, a învățat să pescuiască și să jupoaie animale. În timp ce se pregătea pentru rolul lui Bill Butcher din Gangs of New York, Lewis a făcut pneumonie pentru că refuza să se îmbrace, tocmai pentru a căpăta rezistență la frig.

Shia LeBeouf pentru Fury

Shia LeBeouf nu s-a jucat când a venit vorba de intrarea în pielea personajului său din Fury. Nu a făcut duș timp de patru luni, tocmai pentru a experimenta pe deplin viața unui membru de echipaj captiv într-un tanc în timpul războiului. Și-a provocat răni, și-a scos un dinte, și-a petrecut o lună la o bază militară și a privit cai murind, ca şi cum nu ar fi fost suficient.

Jared Leto în Suicide Squad

Scenariul Suicide Squad e atât de întunecat încât actorii au acces la terapie chiar pe platoul de filmare, în eventualitatea (destul de mare) ca lucrurile să devină traumatizante. Pregătirile pe care Jared Leto le face pentru a pune în scenă un Joker veritabil explică perfect de ce e absolut necesară o astfel de măsură. Câteva dintre cele mai ciudate lucruri pe care le-a făcut au fost următoarele: i-a trimis colegei Margot Robbie o mulțime de scrisori de dragoste bizare, un șobolan viu și le-a arătat tuturor membrilor echipei o filmare cu el și un porc mort.

Johnny Depp pentru Fear and Loathing in Las Vegas

Johnny Depp și-a petrecut luni bune închis în pivnița lui Hunter S. Thompson, citind manuscrise vechi, dormind lângă butoaie pline cu praf de pușcă și fumând, pentru a-l înțelege cât mai bine pe protagonistul din Fear and Loathing in Las Vegas.

„Am fost suficient de binecuvântat sau de blestemat pentru a petrece trei sau patru luni cu Hunter Thompson, înainte de filmări. A fost o bogăție de informație. El a fost generos cu timpul și cu viața sa privată. Chiar m-a lăsat să mă mut în pivnița sa și să devin o termită”, a povestit Depp.

Christian Bale pentru The Machinist

Pentru rolul din Machinist, un film care expune povestea unui om care își pierde mințile din cauza insomniei, Christian Bale a trecut printr-o transformare teribilă. Acesta a slăbit 30 de kilograme mâncând un măr pe zi, o conservă de ton, bând o cafea și fumând pentru a-și potoli foamea. Cu o astfel de dietă, e greu de înțeles de unde a făcut rost de energie pentru a-și juca rolul.