21 oct. 2015 | 13:48

Facebook vrea să mărească diversitatea oamenilor în tehnologie

ACTUALITATE
Facebook vrea să mărească diversitatea oamenilor în tehnologie

Nu e un secret faptul că femeile și minoritățile nu sunt reprezentate îndeajuns în comunitatea tech. Aproape fiecare gigant din Silicon Valley a demonstrat că problema aceasta e cât se poate de reală, publicând informațiile demografice despre angajați.

Facebook a decis să preia frâiele problemei și a lansat ieri un site numit TechPrep, care oferă resurse orientate în mare parte către tinerii adulți, în special pentru sfera insuficient reprezentată a lor. Scopul acestuia e să ajute tinerii să îți reevalueze drumurile în carieră și, de asemenea, de a motiva părinții să își orienteze copiii către domeniul tehnologiei.

Acest nou site include secțiuni în care părinții și „studenții” pot găsi exemple de joburi în aria CS, cursuri online și organizații în care pot intra. Facebook nu învață oamenii direct să folosească coduri, ci mai degrabă le oferă un fel de consiliere profesională.

Ideea a fost suscitată de un studiu care a scos la iveală faptul că părinții nu prea știu cum să își ghideze copiii către cariere în tehnologie, potrivit lui Maxine Williams, director global pentru diversitate al Facebook. Mai mult de trei sferturi din părinți au pretins că nu știu cum să le stârnească celor mici interesul pentru știință și computere. Procentul sare la 83% în cazul celor cu venituri mici și fără studii superioare.

Site-ul este disponibil în engleză și spaniolă, iar Williams spune că nu e important doar el, ci și cum îl poate aduce Facebook în atenția publică. Compania va publica reclame în News Feed, având ca ținte persoanele din zone cu populație preponderent minoritară sau care și-au manifestat interesul pentru grupuri din aceeași arie. Speranța e că vor reuși să atragă potențiali viitori experți în tehnologie.

Mai multe companii și-au făcut publice eforturile de a crea un mediu tech ceva mai divers. Cu 1,5 miliarde de utilizatori, Facebook ar putea genera o schimbare reală.

De asemenea, de acum doi ani, se organizează în perioada 8-14 decembrie săptămâna educației în științele calculatoarelor sau Computer Science Education Week, campanie care și-a propus să convingă studenții să încerce pentru cel mult o oră să creeze coduri și să programeze, pentru a le demonstra acestora că tehnologia nu este atât de greu de înțeles pe cât ar crede.