21 apr. 2015 | 18:26

Facebook încurajează obiectificarea femeii

ACTUALITATE
Facebook încurajează obiectificarea femeii

Facebook ne alimentează obsesia de a ne compara imaginea cu a altora. Așa cum era de așteptat, consecințele sunt mai puternice asupra femeilor. 

Un nou studiu arată că femeile sunt și mai nemulțumite de felul în care arată din cauza fotografiilor publicate pe Facebook. „Studiul nostru arată că revistele și Facebook determină o creștere a obiectificării propriilor trupuri”, a declarat Jasmine Fardouly, cercetător la Universitatea din New South Wales, Australia.

Se pare că persoanele apropiate ne fac să ne simțim mai prost în corpurile noastre decât o fac celebritățile. Cercetătorii implicați în studiu consideră că acest lucru se întâmplă fiindcă deja ne-am obișnuit cu ideea că nu vom arăta niciodată ca modelele din reviste. Știm deja că trec prin mâinile unei echipe întregi de profesioniști înainte de a arăta cum ne sunt prezentate nouă.

În schimb, când vedem persoane obișnuite care arată extraordinar, conștientizăm faptul că fizicul lor nu este un ideal pe care să ne fie imposibil să îl atingem. Nemulțumirea crește întocmai din cauza faptului că am putea avea ce au și ele, dar nu avem determinarea necesară. În plus, este simplu să monitorizăm viețile persoanelor pe care le admirăm și le invidiem.

În studiu au fost implicate 150 de femei cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani, care petrec în medie aproximativ două ore pe Facebook. Participantele consideră că Facebook le încurajează să fie obsedate de aspectul fizic pentru că Facebook le transformă în observatoare ale propriilor vieți și trupuri. Totul se transformă într-o comparație, fie că este făcută în raport cu ceilalți sau cu sinele.