23 feb. 2015 | 14:06

Experimentul care ar putea ajuta la crearea unui leac pentru Alzheimer

ACTUALITATE
Experimentul care ar putea ajuta la crearea unui leac pentru Alzheimer

Cercetătorii au reușit să identifice o secvență de ADN care ajută la dezvoltarea creierului și care ar putea duce la creare unui leac pentru Alzheimer.

De foarte mult timp, cercetătorii au încercat să identifice elementul care a permis dezvoltarea creierului uman atât de mult în comparație cu cel al altor animale. Din punct de vedere genetic, cimpanzeii sunt animalele care se apropie cel mai mult de oameni, ADN-ul nostru fiind similar în proporție de 95% cu al lor. Chiar și așa, creierul uman este de aproape trei ori mai mare decât al lor. Conform celor de la CNET, un grup de cercetători au reușit acum să identifice secvența care ar putea explica această diferență considerabilă.

Această secvență ADN se numește HARE5. Pentru a fi observat efectul ei, s-au folosit embrioni de șoareci . Unii au fost injectați cu HARE5 din ADN-ul uman, iar alții cu HARE5 din ADN-ul de cimpanzeu. La final, creierul unui embrion injectat cu HARE5 uman a crescut cu 12% mai mult decât cel al unui embrion injectat cu HARE5 de cimpanzeu.

leac pentru alzheimer adn marime creier

De câțiva ani încoace, s-a creat o bază de date cu peste 100 de secvențe ADN care ar putea fi responsabile pentru dimensiunile creierului uman. Dintre acestea, oamenii de știință care au efectuat experimentul au selectat aproximativ 24. Dintre cele 24, HARE5, un amplificator care controlează activitatea anumitor gene, s-a dovedit cel mai puternic. Embrionii cu HARE5 uman au dezvoltat neuroni mult mai rapid decât ceilalți, acest lucru influențând neocortexul, parte a creierului responsabilă de funcții precum raționare și vorbirea.

Pe viitor, acest experiment s-ar putea dovedi extrem de important pentru obținerea unui leac pentru Alzheimer sau autism, însă pentru moment mai este nevoie de experimente care să confirme rezultatele.