23 dec. 2015 | 12:14

Elon Musk vrea deja să construiască un oraș pe Marte

ACTUALITATE
Elon Musk vrea deja să construiască un oraș pe Marte

CEO-ul Tesla și al Space X nu este un om care să întâmpine succesul cu modestie. În urma reușitei recente de a ateriza o rachetă reutilizabilă înapoi pe pământ, după ce a transportat 11 sateliți în spațiu, Elon Musk deja are planuri mari în privința dezvoltării ”urbanistice” a planetei Marte.

Probabil că succesul nesperat al aterizării rachetei reutilizabile Falcon 9 înapoi la bază după transportul de sateliți, l-a făcut pe Elon Musk să creadă în scenarii SF scoase direct din filmele de la Hollywood. Acesta a afirmat în timpul unei conferințe de presă ce a urmat aterizarii cu succes a rachetei Falcon 9, că noua realizare ”este un pas critic către construirea unui oraș pe Marte.”

E bine de reținut că fiecare rachetă Falcon 9 costă 60 de milioane de dolari, iar combustibilul ars cu ocazia fiecărei lansări costă 200.000 de dolari. În momentul în care rachetele Falcon 9 vor putea fi reutilizate, cheltuielile până în spațiu vor putea fi reduse enorm. În ciuda faptului că banii tot se vor cheltui pe rachete pentru recondiționare, sumele finale vor fi reduse cu 80%, ducând la anularea cheltuielii a 60 milioane de dolari de fiecare dată când un zbor în spațiu este plănuit.

Unicitatea lui Falcon 9 în afacerea Space X constă în a fi prima rachetă care a reușit să zboare până în orbita pământului și să aterizeze înapoi intactă. Deși am menționat că primul zbor finalizat cu succes al unei rachete reutilizabile a aparținut lui Blue Origin, aceasta nu a fost construită să urce până în orbita pămîntului ci doar până în zona suborbitală.

De acum înainte, Elon Musk și Jeff Bezos de la Blue Origin trebuie să arate că pot să mențină un ritm în a folosi rachete reutilizabile fără prea multe accidente. Elon Musk, cel puțin, plănuiește să mai lanseze o serie de zboruri asemănătoare și în 2016, însă va păstra primul model de Falcon 9 deoparte pentru un viitor posibil muzeu.

Chiar și așa, de la prima aterizare cu succes a unei rachete reutilizabile până la a construi un oraș pe Marte este cale foarte lungă, chiar dacă asta ar implica dezvoltarea unei mega-nave spațiale în orbita Pământului cu ajutorul rachetelor reutilizabile Falcon 9, care apoi să trimită primii ”coloniști” pe Marte. Nu spuneți nimănui ca ați auzit asta prima oară aici!