29 mart. 2015 | 17:19

După Bill Gates și Mark Zuckerberg, Tim Cook a anunțat și el că își va dona averea

ACTUALITATE
După Bill Gates și Mark Zuckerberg, Tim Cook a anunțat și el că își va dona averea

Tim Cook, CEO-ul celor de la Apple, a anunțat recent într-un interviu că are de gând să-și folosească întreaga avere în scopuri filantropice.

CEO-ul celor de la Apple este cel mai nou multimilionar care declară că are de gând să-și doneze o parte importantă din avere la sfârșitul vieții. Și prin o parte importantă, ne referim la tot, cu excepția sumelor necesare educației nepotului său. După cum scriu și cei de la Guardian, Tim Cook a menționat și orientarea sa sexuală în cadrul interviului, caracterizând acest aspect drept unul extrem de plictisitor.

Averea estimată a lui Tim Cook se ridică undeva la 800 de milioane de dolari. Pe parcursul timpului, acesta s-a declarat un susținător al eforturilor pentru oprirea răspândirii virusului HIV și a schimbărilor climatice. Chestiunile ce țin de drepturile omului și egalitate nu au fost nici ele ignorate, iar Cook a declarat că a început deja să doneze bani în secret. Pe viitor, acesta va dona bani în mod sistematic, refuzând să folosească cecurile.

Apple ResearchKit

Cei de la BBC notează că în luna februarie a anului 2014, salariul CEO-ului de la Apple a crescut cu 43%, fiind în prezent de 9,2 milioane de dolari anual. Tim Cook nu este primul om de afaceri care a luat această decizie. În 2010, Warren Buffett și Bill Gates au pornit inițiativa Giving Pledge, care le cerea milionarilor să-și doneze cel puțin jumătate din avere la sfârșitul vieții către diverse organizații caritabile. Acestui club select de oameni i s-au adăugat pe parcurs Elon Musk, fondatorul Tesla, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, și Pierre Omidyar, fondatorul eBay.

Conform datelor furnizate de către analiști, Apple valorează în acest moment nu mai puțin de 733 de miliarde de euro, fiecare acțiune fiind cotată la 127 de dolari. Pe viitor, este posibil ca prețul acestora să ajungă la 180 de dolari pe acțiune, ceea ce ar face din Apple prima companie care valorează un trilion de dolari, mai mult decât PIB-ul unor țări precum Olanda sau Indonezia.

warren buffett tim cook