13 aug. 2015 | 11:30

Diferenţa dintre ceasuri inteligente şi unele un pic mai deştepte

ACTUALITATE
Diferenţa dintre ceasuri inteligente şi unele un pic mai deştepte

Într-o declaraţie recentă a CEO-ului Fossil, acesta a făcut o diferenţiere foarte interesantă între ceasurile inteligente sau smartwatch-uri şi ceasurile mai deştepte.

Dacă nu aţi fost tentat până la această oră să faceţi o investiţie semnificativă într-un smartwatch, motivul s-ar putea să nu aibă legătură neapărat cu voi, ci cu întreaga familie de dispozitive. Din câte se pare, în curând vom avea parte de un nou set de ceasuri care vor încerca să creeze un echilibru mult mai atractiv între ideea clasică de ceas, cu un design spectaculos şi câteva funcţii smart care sunt cu adevărat utile.

Practic, vom vorbi de smartwatch-uri, ce pot să vă urmărească un amalgam de parametri ai efortului fizic, vă pot servi notificări la încheietură provenite de pe smartphone, eventual şi să ruleze aplicaţii, dar în acelaşi timp vor există o categorie de ceasuri un pic mai deştepte. Acestea din urmă, din câte se pare, vor fi ceasuri clasice cu câteva funcţii suplimentare adăugate pentru a fi mult mai utile într-un mod real, nu absurd sau inutil. Primul care a făcut o referinţă directă către acest tip de ,,ceasuri mai deştepte” a fost CEO-ul Fossil Kosta Kartsotis, el clasificându-le ca fiind calea viitorului, în contrast cu smartwatch-urile care nu vor reuşi să menţină interesul utilizatorilor pe termen lung.

Partea interesantă este că, deşi această asociere de termeni explicită nu a mai fost făcută în trecută, câteva companii deja s-au orientat către astfel de concepte. Breitling, de exemplu, a plecat de la un model tradiţional al său de ceas, B55, căruia i-a ataşat conectivitate Bluetooth şi un sistem inovator de notificări personalizate printr-o aplicaţie de smartphone. Există zvonuri în legătură cu un produs similar realizat de Tag Heuer ce se va baza, la capitolul design, pe seria Carrera de ceasuri a companiei.

Din punctul meu de vedere, secretul este unul singur: autonomia. Atâta timp cât astfel de dispozitive mai deştepte şi foarte scumpe nu vor reuşi să vină cu o durată de viaţă a bateriei de câteva săptămâni sau câteva luni, vor avea mari probleme la capitolul adopţie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele