16 nov. 2015 | 14:10

Descoperirea care schimbă tot ce știam despre sângele uman

ACTUALITATE
Descoperirea care schimbă tot ce știam despre sângele uman

Specialiştii în domeniul celulelor stem au întreprins noi studii privind modul în care sângele este produs în organismul nostru. Cercetările au fost efectuate de o echipă din cadrul Universităţii din Toronto, condusă de biologul John Dick.

Rezultatele cercetărilor au fost cât se poate de clare: sângele se formează în corpul uman în mai puţine etape decât se credea până acum. În acest sens, ştiinţa atesta faptul că celulele stem trec printr-o serie de transformări până să devină leucocite (globule albe) sau eritrocite (globule roşii). Studiile efectuate de John Dick şi echipa sa demonstrează că aceste transformări au loc într-un timp mult mai scurt, deşi nu se cunoaşte cu exactitate cum se desfăşoară stadiile respective.

De asemenea, echipa de specialişti a demonstrat că sistemul circulator este structurat pe două nivele, cel superior detaşându-se în momentul în care organismul nostru trece din primele faze de dezvoltare în etapa maturităţii. Concepţia generală era, până în acest moment, că sistemul circulator are aceeaşi structură de la începutul formării sale, scriu cei de la Science Alert.

Pe parcursul cercetărilor au fost analizate circa 3.000 de celule, prelevate de la voluntari de vârste diferite, iar rezultatele ar putea deschide calea spre noi tipuri de tratamente personalizate, care pot fi aplicate în viitor. „Noile descoperiri ne vor permite să înţelegem mai bine o varietate largă de boli ale sângelui, de la anemie, care se manifestă printr-o lipsă de celule sangvine, până la leucemie, care determină o creştere accelerată a celulelor de sânge”, a declarat biologul John Dick.

Importanţa studiilor efectuate de specialiştii canadieni constă şi în faptul că, în viitor, oamenii de ştiinţă pot crea în laborator globule de sânge artificiale. Milioane de oameni, aflaţi în situaţia de a avea nevoie de transfuzii, vor putea fi astfel salvaţi, datorită stocurilor de material sanguin artificial.