08 oct. 2015 | 13:12

Dell XPS 12 este primul laptop 2 în 1 cu ecran 4K

ACTUALITATE
Dell XPS 12 este primul laptop 2 în 1 cu ecran 4K

Dell a anunțat de curând modelul XPS 12, primul laptop convertibil care beneficiază de un ecran 4K.

Dell nu este o companie care s-a ferit să implementeze designuri ciudate în trecut. Ultimul model XPS 12, de exemplu, includea o ramă de care era era atașat în două puncte displayul rotativ. Și cea mai nouă versiune a acestuia beneficiază de un design îndrăzneț, Dell preferând de această dată să apeleze la magneți. După cum scrie site-ul Verge, acesta arată ca un laptop de dimensiuni mici, însă este, de fapt, un dispozitiv care se asemănă din unele puncte de vedere cu Surface Pro. Astfel, avem parte de două componente: o unitate care include tastatura și o tabletă detașabilă.

Tastatura iluminată și trackpad-ul au creat o impresie foarte bună, însă nu același lucru poate fi spus despre ecran. Calitate imaginii nu este o problemă. Având o diagonală de 12, 5 inci, acesta va fi disponibil atât într-o variantă Full HD, cât și într-una 4K. Problema este reprezentată de modul de unghiul de vizualizare. În mod ciudat, Dell a apelat la un design care nu include o balama. Astfel, la capătul tastaturii aveți un suport în care puteți introduce tableta, aceasta fiind fixată cu ajutorul unor magneți.

Din cauza absenței unei balamale, suportul nu se poate mișca, astfel că unghiul de vizualizare rămâne același pe tot parcursul utilizării. Atunci când nu mai utilizați dispozitivul, nu va trebui decât să scoateți tableta din suportul ei și să o fixați pe tastatură (cu ajutorul magneților). Din punct de vedere al conectivității, avem parte de două porturi USB de tip C, iar laptopul va veni cu un adaptor inclus, pentru  a putea conecta dispozitive care se folosesc de alte tehnologii.

Dell XPS 12 va fi disponibil în două variante. Prima va avea un display Full HD, 128GB pentru stocare, 8GB RAM și va costa 1.000 de dolari. A doua va beneficia de ecranul 4K, 256GB pentru stocare și va avea un preț de 1.300 de dolari. Ambele vor fi dotate cu un procesor Intel Core M5 Skylake de 2,7GHz.

FOTO Ars technica