29 sept. 2015 | 09:18

Cum vom coloniza Marte: cel mai bun mod este și cel mai excentric

ȘTIINȚĂ
Cum vom coloniza Marte: cel mai bun mod este și cel mai excentric

După anunțul NASA de luni, tot ce știm despre Marte este că este o planetă înghețată, ostilă, dar care are apă pe suprafață. Planeta Roșie reprezintă o opțiune promițătoare pentru colonizare, iar teoriile despre cum vom face asta sunt nenumărate.

Elon Musk, fondatorul Tesla Motors și CEO-ul SpaceX a discutat planurile sale cu privire la viitorul nostru pe Marte în cadrul emisiunii lui Colbert. Mogulul dorește să construiască o colonie de un milion de oameni pe Marte și că sunt două moduri prin care ar putea crește temperaturile de acolo, care ar transforma planeta într-o alternativă a Pământului.

„Există o cale rapidă și una înceată”, a declarat Musk. Cea rapidă reprezintă bombardarea polilor Planetei Roșii cu arme termonucleare, în timp ce calea înceată reprezintă transportarea unor gaze de seră, precum dioxidul de carbon și metan, care să fie răspândite în atmosfera marțiană.

Din păcate pentru Musk, niciuna dintre opțiunile sale nu este plauzibilă, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Arizona. Din fericire pentru noi, totuși, există alte metode prin care s-ar putea face posibilă viața pe Marte. Redirecționarea unui asteroid din preajma Pământului către Planeta Roșie și prăbușirea acestuia pe unul dintre polii planetei Marte.

Chiar dacă ne-am permite să trimitem o mulțime de bombe nucleare spre Marte, nu ar trebui să facem asta. Efectele unei asemenea bombardări ar distruge orice speranță de colonizare a Planetei Roșii. Un nor radioactiv s-ar putea dispersa pe întreaga suprafață a planetei și ar face imposibil traiul oricui și-ar dori să locuiască acolo.

Concluzia este generală: pentru a putea încălzi Planeta Roșie, trebuie acționat asupra polilor. Asta deoarece polii conțin cantități mari de dioxid de carbon înghețat, mai ales în timpul iernii marțiene. Cu puțin noroc, acea gheață ar putea fi transformată în gaz. Dacă s-ar mări cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera lui Marte, asta ar încălzi planeta.

Avantajul utilizării unui asteroid este reprezentat de faptul că acesta nu conține radiații și, în plus, oamenii de știință lucrează deja la tehnologia care să facă posibilă prăbușirea unui asteroid la unul dintre polii Planetei Roșii.

Potrivit celor de la Business Insider, NASA a început dezvoltarea noii tehnologi prin trimiterea unui robot pe un asteroid din apropierea Pământului. Acesta ar trebui să colecteze o probă pe care mai apoi s-o plaseze pe orbita din jurul Lunii, pentru ca astronauții s-o poată studia. Această tehnologie va pava drumul către viitoarele misiuni spre Marte.