03 sept. 2015 | 02:31

Cum faci o imagine de backup cu sistemul de operare?

TUTORIALE
Cum faci o imagine de backup cu sistemul de operare?

Indiferent daca faceți update la Windows 10 sau treceți la un SSD e important să știți cum faceți o imagine de backup la o partiție.

Ideea de imagine a unei partiții sau a unui întreg hard disk, pentru foarte mulți utitlizatori de PC, continuă să fie un mit greu de înțeles. Cu toate acestea, utilitatea acestui concept este de necontestat. Trecând peste faptul că și Windows-ul include un sistem automat de backup și restore, acela nu reprezintă cea mai fiabilă soluție in majoritatea scenariilor. Din acest motiv, ar fi bine să apelați la o soluție terță și, implicit, la acest tutorial dacă vreți să faceți upgrade la un nou sistem de operare, în speță Windows 10, si nu sunteți 100% sigur că veți fi incântați de tranziție. De asemenea, dacă vreți să schimbați bătrânul hard disk cu un SSD mai sprinten, pentru a nu fi nevoiți să reinstalați Windows-ul, ar fi recomandabil să aveți în vedere câteva etape.

imagine backup upgrade ssd windows 10

Ce vom face și de ce avem nevoie?

Trecând peste scenariile multiple în care ați avea nevoie să creați o imagine la partiţia pe care se află sistemul de operare sau întregul hard disk, premergător întregului proces trebuie să aveți în vedere câteva aspecte.

E foarte important să rețineți că în cadrul acestui tutorial vom folosi doar unelte software gratuite. Singura eventuală investiție ar putea fi făcută intr-un stick USB pe care îl vom folosi pentru a porni sistemul si a restaura imaginea făcută anterior. Pentru imaginea efectivă, aveți de asemenea nevoie de spațiu pe un hard disk. Poate fi un hard disk extern, dar dacă aveți HDD-ul împărțit în partiții, prima fiind pentru sistemul de operare iar a doua fiind în mare parte liberă, aveți de asemenea posibilitatea să faceți o imagine cu prima partiție și să o salvați pe cea de a doua de pe hard disk-ul intern.

Vizavi de software, vom folosi Macrium Reflect Free, o versiune complet gratuită a unui utilitar foarte eficient și intuitiv. Aceasta poate fi descărcată de la această adresă web.

In principiu, dacă totul funcționează cum trebuie, vom parcurge trei etape pe care trebuie să le luați în considerare. In primul rând, vom crea imaginea partiției originale pe un mediu de stocare suplimentar. La acest pas, ar fi recomandabil să aveți spațiu liber egal ca și cantitate cu spațiul ocupat pe partiția pe care o doriți transferată în imagine. Al doilea pas implică realizarea stick-ului bootabil pe care îl veți folosi în procesul de restaurare. A treia etapă, dacă nu era evidentă, ține de restaurarea efectivă a datelor.

macrium rescue disk usb imagine windows

Crearea stick-ului USB pentru restaurarea imaginii cu sistemul de operare

Dacă lucrați cu partiția pe care se află sistemul vostru de operare, în totdeauna ar trebui să aveţi o plasă de siguranţă. Aceasta poate fi de forma unui DVD sau stick cu kitul de instalare pentru versiunea de Windows pe care o aveţi instalată sau, în cazul nostru, un stick care vă permite să vă restauraţi o imagine funcţională cu sistemul vostru de operare. Prin intermediul Macrium putem crea foarte uşor un astfel de stick şi nu aveţi nevoie decât de memorystick USB cu o capacitate de 1GB.

macrium create rescu media usb bootable

După ce aţi instalat Macrium la voi pe sistem urmând paşi foarte simpli din asistentul de instalare, din meniul vostru de Star, la secţiunea Macrium, faceţi click pe Reflect. În cazul în care vă este mai uşor să-l căutaţi, faceţi click pe Start şi tastaţi Reflect, după care daţi click pe primul rezultat.

Imediat veţi fi întâmpinat de o interfaţă prietenoasă cu butoane mari. Momentan accesaţi meniul ,,Other Tasks” şi faceţi click pe Create Rescue Media. În acest moment ar fi bine să conectaţi un stick USB complet gol la sistem sau unul de pe care nu mai aveţi de informaţiile stocate. Asistentul care va porni după câteva secunde, la final, vi-l va transforma într-unul bootabil.

create rescue media primul pas

În principiu, la majoritatea paşilor, opţiunile pe care le aveţi bifate implicit sunt cele corecte, deşi le vom trece oricum în revistă. La prima etapă singurul buton în afară de Next pe care puteţi da click este Change PE Version. Dacă nu cumva lucraţi cu o partiţie pe care aţi avut Windows XP, caz în care este recomandabil să bifaţi Windows PE 3.1, lăsaţi bifat Windows PE 5.0 şi apăsaţi pe OK şi Next. În cazul în care vreţi să salvaţi imaginea pe un hard disk extern dotat cu USB 3.0, asiguraţi-vă că la pasul următor printre driverele care vor fi salvate pe stick-ul bootabil se află şi acela şi apăsaţi pe Next.

În fereastra următoare trebuie să fiţi sigur că la PE Architecture este selectată arhitectura sistemului vostru de operare instalat, 32 sau 64 de biţi. Dacă nu ştiţi răspunsul corect, deşi valoarea implicită ar putea fi cea bună, faceţi click pe start, click dreapta pe Computer sau My PC şi un alt click pe Properties. În noua fereastră, ar trebui să găsiţi răspunsul la această întrebare arzătoare la System Type. Reveniţi la fereastra de Macrium Reflect şi apăsaţi pe Next. Ultimul pas implică selectarea unui Stick USB în loc de imagine CD/DVD, bifarea Enable multiboot MBR/UEFI USB support şi confirmarea începerii operaţiunii de realizare a stick-ului bootabil printr-un click pe Finish. Aşteptaţi câteva minute şi ar trebui să fie totul în regulă.

macrium rescue imagine sistem de opeare partiţie

Realizarea imaginii de backup la sistemul vostru de operare

Înainte de a începe să instalaţi un nou sistem de operare pe computer sau să montaţi un nou hard disk în interior, realizaţi o imagine de backup cu vechiul SO. Acum ar fi de preferat să ştergeţi fişierele temporare cu un Disk Cleanup sau CCleaner şi să dezinstalaţi programale de care nu mai aveţi nevoie, pentru ca procesul să dureze mai puţin, iar imaginea efectivă să fie mai mică.

destinatie imagine backup macrium reflect SO SSD

Porniţi Macrium Reflect şi, din meniul din partea stângă, faceţi click pe ,,Create an image of the partition(s) required to backup and restore Windows”. După cum puteţi vedea şi în captura de ecran de mai sus, automat vi se va deschide o nouă fereastră în care veţi vedea două partiţii bifate. Nu umblaţi la nimic în partea de sus a acestei ferestre, dar modificaţi locaţia de destinaţie pentru imaginea sistemului vostru printr-un click pe cele trei puncte din dreptul bifei Folder din secţiunea Destination. Reiterând ce am scris mai sus, asiguraţi-vă la acest pas că aveţi cel puţin cantitatea de spaţiu liber marcată la ,,Total Selected” pe partiţia de destinaţie.

Dacă vreţi să migraţi toate datele de pe hard disk-ul vostru actual pe un nou hard disk sau un SSD, la acest pas este vital să vă asiguraţi că sunt bifate toate partiţiile pe care le aveţi în partea de sus a ecranului pentru a nu pierde nici o informaţie în procesul de transfer. Apăsaţi pe Next. La această etapă puteţi planifica un set de backup-uri realizate în mod regulat respectând diverse reguli de suprascriere. Nu vă interesează acest pas deoarece vreţi să creaţi un singur backup, o singură dată. Debifaţi toate câmpurile bifate implicit şi apăsaţi pe Next. Ultimul pas vă oferă doar o sinteză a tuturor opţiunilor bifate la pasii anteriori. Apăsaţi pe Finish şi iniţiaţi realizarea imaginii printr-un click pe ,,Run this backup now.” Încărcaţi-vă cu răbdare, deoarece în funcţie de dimensiunea hard disk-ului pe care îl vreţi transformat în imagine sau a mediului de stocare folosit ca destinaţie pentru imaginea respectivă, această etapă poate dura chiar şi o oră.

macrium restaurare imagine

Cum restaurăm vechiul sistem de operare din imaginea creată anterior?

Putem spera că nu veţi avea niciodată nevoie să restauraţi o imagine cu un sistem de operare mai vechi. Din păcate, tranziţia la Windows 10, de exemplu, s-ar putea să nu vă încântă şi să doriţi să reveniţi la bătrânul Windows 7 de care v-aţi îndrăgostit în urmă cu câţiva ani. În situaţia în care vreţi să treceţi de la un HDD clasic la un SSD acest pas al restaurării imaginii create anterior este cu atât mai puţin opţional.

Indiferent de circumstanţele în care vreţi să restauraţi imaginea cu sistemul vostru de operare, important este să aveţi la îndemână stick-ul USB bootabil cu Windows PE. Porniţi computerul vostru cu respectivul stick USB conectat şi modificaţi mediul de boot. Pentru această operaţiune, s-ar putea să fiţi nevoiţi să apăsaţi pe F2, F8, F9, F11, ESC sau vreo altă tastă ce vă este afişată pe ecran pentru câteva secunde imediat după ce aţi apăsat pe butonul de power al computerului vostru. De cele mai multe ori, acea tastă va fi evidenţiată prin textul ,,Change Boot Order”. După ce aţi găsit meniul respectiv din BIOS sau UEFI, poziţionaţi cursorul pe stick-ul USB folosind săgetuţele de pe tastatură şi declanşaţi procesul de bootare apăsând pe Enter.

disc destinaţie restaurare partiţie

După câteva secunde, în partea de sus a ecranului ar trebui să vedeţi un meniu intitulat sugestiv „Restore and Image Restore”. Dacă imaginea voastră pe care vreţi să o restauraţi este pe un hard disk intern, apăsaţi pe ,,Browse for an image file”. În cazul în care este pe un hard disk extern sau chiar şi un alt stick USB mai încăpător, conectaţi întâi acel mediu de stocare la computer, înainte de a apăsa pe Browse. În noua fereastră, căutaţi fişierul cu extensia .MRIMG în directorul în care l-aţi salvat anterior. Este posibil să vă şi găsească imaginea automat, dar nu este obligatoriu. Confirmaţi că aţi ales imaginea corectă, iar dacă totul este în regulă, faceţi click pe butonul Restore Image.

Abia la acest pas veţi fi întâmpinaţi de cea mai relevantă componentă, alegerea discului de destinaţie. Ideal, ar fi să selectaţi un disk cu aceeaşi cantitate de spaţiu, dar nu este obligatoriu. Spaţiul rămas liber după procesul de restaurare pe un anumit disk poate fi transformat ulterior într-o partiţie suplimentară. Bifaţi în colţul din dreapta jos ,,Copy selected partitions when I click Next”. Apăsaţi pe Next pentru a vedea o listă cu informaţii legate de ce urmează să se întâmple şi pe Finish pentru iniţierea procesului de restaurare. Ar trebui să dureze mai puţin decât atunci când aţi creat imaginea.

Macrium finalizare proces restaurare hard disk ssd

Asta a fost tot. După finalizare procesului de restaurare, pe ecran va fi afişat un raport. Dacă a fost întâmpinată vreo eroare, aceasta va fi afişată aici. În cazul în care totul a mers strună, închideţi computerul apăsând câteva secunde pe butonul de Power, scoateţi stick-ul USB folosit la restaurare şi reporniţi-vă sistemul. Vechiul Windows ar trebui să pornească fără nici un fel de probleme, iar aplicaţiile şi documentele de pe hard disk ar trebui să fie în aceeaşi situaţie ca atunci când aţi creat partiţia.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele