15 sept. 2015 | 19:17

Cum au apărut limbile naționale și cât de veche este limba română

VIDEO VIDEO

Un material video foarte interesant ne prezintă modul în care au luat naștere limbile europene, având la bază studiile din urmă cu peste 3 ani ale unor cercetători.

De foarte mult timp, cercetătorii au încercat să stabilească originea diverselor limbi indo-europene, însă nu au reușit să obțină rezultate concrete. Mai mulți cercetători din cadrul Universității din Auckland susțin, însă, că au reușit să găsească un strămoș comun al tuturor limbilor moderne. Ar fi vorba despre o limbă care a apărut în Anatolia, o parte importantă a Turciei, vorbitorii acestei răspândind-o prin metode pașnice și nu cu ajutorul războaielor.

Conform Adevărul.ro, cercetătorii s-au folosit de 103 limbi indo-europene pentru a reuşi să găsească un punct comun între ele. Cuvinte cheie din fiecare limbă au fost introduse într-un calculator pentru a stabili legătura cu exactitate o legătură. Termenii folosiţi nu au fost aleşi la întâmplare, ci s-a mizat pe cuvinte precum “cal”, “căruţă” sau “albină” folosite în dezvoltarea agriculturii oraşului Anatolia.

Desigur, videoclipul este doar interpretarea studiilor unor cercetători. Există, încă, numeroși oameni care contestă aceste teorii. Interesantă este însă apariția limbii române, aceasta din urmă apărând în aproximativ aceeași perioadă în care au apărut și maghiara și poloneza. După cum se poate vedea în scurtul material video, limba română apare cu mult înainte de anii 1500, perioada din care datează cel mai vechi document redactat în limba noastră națională.