21 apr. 2015 | 13:52

Cum a ratat Google ocazia să creeze cele mai bune mașini

ACTUALITATE
Cum a ratat Google ocazia să creeze cele mai bune mașini

Gigantul Google a fost la un pas de a pune monopol și asupra pieței automobilelor, prin cumpărarea Tesla Motors. Totuși, acest plan a fost „sabotat” de Tesla Model S, mașina electrică revoluționară, care a dat industria peste cap.

Pe 8 mai 2013, Tesla Motors a șocat pe toată lumea publicând primul profit trimestrial, care indica comenzi neașteptat de mari pentru limuzina electrică Tesla Model S. Acel moment a marcat începutul unei răsturnări de situație pentru Elon Musk, fondatorul Tesla Motors.

În anul 2014, Model S a câștigat majoritatea premiilor în industria automobilelor și a fost desemnată drept cea mai bună, la toate categoriile. Datorită automobilului, Tesla Motors a fost salvată de la faliment și este evaluată acum peste 25 de miliarde de dolari. Totuși, cu doar câteva luni înainte, Elon Musk negocia vânzarea companiei către Google.

Tesla Model S Performance P85, cel mai nou model al companiei, este probabil singura mașină electrică care are o autonomie de aproximativ 500 kilometri. Este complet electrică și atât sub capotă, cât și în spate se află doar spațiu de depozitare. Acumulatorii sunt dispuși la baza șasiului, pe toată suprafața mașinii, pentru a oferi un centru de greutate cât mai jos și cât mai uniform.

Aproape de faliment, Google era singura speranță

Pe 19 mai, va fi lansată cartea Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future, scrisă de Ashlee Vance, reporter la Bloomberg. Un capitol din carte descrie cum la începutul lui 2013, Tesla Motors era într-o situație disperată, fiind pe punctul de a opri producția.

tesla s 2

Musk i-a propus lui Larry Page, director al Google, să cumpere Tesla Motors cu șase miliarde dolari și să mai investească alte cinci miliarde de dolari în extinderea producției. Musk a mai cerut ca el să fie păstrat la conducerea Tesla opt ani sau până când Tesla ar fi construit a treia generație de mașini electrice.

Page și Musk au ajuns la un acord provizoriu și avocații celor două companii au început să pregătească actele, dar nu se știe exact cât de departe s-a ajuns. Cert este că cererile financiare ale lui Musk au creat disensiuni în cadrul Google și au menținut o distanță între cele două companii. Acordul a fost anulat, întrucât Tesla și-a revenit, vânzările au crescut, iar in primul trimestru din 2013, compania a obținut și profit (11 milioane de dolari), vânzările depășind 550 milioane de dolari.

Tesla Motors nu aparține vreunui mare constructor auto în prezent, ci este pe cont propriu, dezvoltând cele mai avansate mașini electrice de pe piață. În afară de Model S, Tesla va lansa un SUV și un sedan de clasă medie. De asemenea, mașinile Tesla pot fi controlate prin ceasuri inteligente. Dacă în 2013, Google ar fi reușit să cumpere Tesla, în prezent am fi putut discuta de primele mașini integral electrice și autonome. Două visuri ale industriei auto ar fi ajuns să fie împlinite de compania care are cel mai mare motor de căutare. Rămâne însă un vis, deocamdată.