19 apr. 2015 | 15:36

Creativitate prin electroșocuri. Descoperirea care ar putea duce la un nou val de artiști

ACTUALITATE
Creativitate prin electroșocuri. Descoperirea care ar putea duce la un nou val de artiști

Creativitatea umană se manifestă încă de la homo habilis, ființa care a găsit modalități prin care să își construiască unelte necesare supraviețuirii.

Secole mai târziu, oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă funcționarea gândirii creative, care nu ține cont de o logică precisă, măsurabilă.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord a descoperit o corelație între stimularea electrică a creierului și creșterea creativității. Potrivit Huffington Post, această cercetare poate contribui la tratarea depresiei.

Oamenii de știință au stimulat creierele a 20 de persoane sănătoase, folosind un nivel mic de curent electric, transmis într-un mod non-invaziv prin intermediul unor electrozi atașați de scalp. Participanții la studiu au obținut un punctaj mai mare cu 7,4% la un test de gândire creativă.

creier

Curenții electrici administrați au fost creați special pentru a crește oscilațiile undelor alfa, emise atunci când ne aflăm într-o stare de relaxare, visăm sau medităm. Frecvența lor este cuprinsă între 7-14 Hz pe secundă. Studiile precedente au arătat că persoanele foarte creative manifestă o activitate insensă a acestor unde alfa, potrivit dr. Flavio Frohlich, principalul autor al noului studiu, care demonstrează această teorie.

Frohlich speră că stimularea electrică a undelor alfa va putea fi folosită în viitor pentru a trata bolile psihice și depresiile. „Scopul principal este de a folosi o stimulare care să nu pună pacientul în niciun fel de pericol, pentru a stabiliza activitatea undelor cerebrale”, a explicat acesta.

Primul pas a fost testarea procedurii pe oameni sănătoși. Frohlich a început să examineze efectul ei și asupra oamenilor care suferă de depresie și de disforie premenstruală, o formă severă a sindromului premenstrual.