09 dec. 2015 | 14:33

Computerele cuantice, de 100 de milioane de ori mai puternice decât PC-urile

ACTUALITATE
Computerele cuantice, de 100 de milioane de ori mai puternice decât PC-urile

Computerele cuantice sunt următorul pas înainte în lumea computerelor. Acestea nu sunt o evoluție incrementală care doar mai adaugă niște nuclee la procesoarele clasice, sau mai cresc niște frecvențe de calcul. Computerele cuantice folosesc qubiți pentru a calcula mii de variabile ale aceluiași sistem binar din cauza faptului că un qubit poate fi atât 1 cât și 0 în același timp.

Google folosește împreună cu centrul de cercetare NASA Ames, unul dintre cele mai puternice computere cuantice din lume: D-Wave 2X, care, conform unei postări pe blogul Google Research este mai rapid de 100 de milioane de ori mai rapid decât cele mai puternice calculatoare clasice din ziua de azi.

Folosind o tehnică numită ”quantum annealing” computerele cuantice au reușit să rezolve algoritmi de calcul cu o viteză de o sută de milioane de ori mai mare decât decât cel mai puternic procesor Xeon de la Intel, de exemplu. Pentru a testa cele două modele de procesare, cercetătorii au folosit un alt algoritm numit Quantum Monte Carlo, care emulează comportamentul de calcul a sistemelor cuantice, dar pe procesoare clasice, binare. Apoi, aceștia au repetat algoritmul Quantum Monte Carlo pe calculatoare cuantice. În mod evident, calculatoarele cuantice au învins procesoarele binare cu ușurință.

Deși aceste teste și comparații sunt oarecum controversate, de vreme ce cercetătorii simulau calcule destinate sistemelor pe qubiți pe procesoare clasice, evoluția în favoarea computerelor cuantice este evidentă. Diferența în viteză nu este marginală sau ”doar” evidentă, ci este de-a dreptul imensă. În acest sens, creatorii D-Wave 2x doresc să atragă atenția firmelor și companiilor care dețin baze de date să se orienteze către supercomputerul D-Wave.

John Martinis, șeful diviziei de hardware a Google a admis că a construi un computer cuantic este extrem de greu. Acesta a afirmat că nu banii sau mărimea acestor calculatoare este problema, ci funcționarea lor (este extrem de greu ca un astfel de dispozitiv să funcționeze corespunzător). Totuși, când le vezi mărimea nu poți să nu-ți aduci aminte de primele zile ale computerelor binare, care erau niște monștri cât o cameră și care abia puteau oferi o memorie de 5 MB.