21 apr. 2015 | 14:22

Cimpanzeii au aceleași drepturi ca oamenii: De ce a decis un judecător american așa ceva

ACTUALITATE
Cimpanzeii au aceleași drepturi ca oamenii: De ce a decis un judecător american așa ceva

Un judecător a reușit să surprindă pe toată lumea atunci când a decis că aceleași legi care protejează oamenii sunt valabile și pentru cimpanzei.

Conform deciziei unui judecător din Statele Unite ale Americii, cimpanzeii pot fi tratați de lege în exact același fel ca și oamenii. După cum scrie Verge, Barbara Jaffe a decis că habeas corpus se aplică și în cazul a două primate reținute în incinta universității Stony Brook în scopul cercetărilor. Habeas corpus este un principiu care le permite oamenilor să conteste motivele pentru care ar fi ținuți în captivitate.

Procesul în urma căruia cimpanzeilor li s-au acordat aceste drepturi a fost pornit în urmă cu doi ani de zile, atunci când o organizație pentru drepturile animalelor a cerut eliberarea a patru cimpanzei, prin care și cele două menționate mai devreme. Cererile au fost inițial respinse, însă organizația a făcut un recurs și a reușit acum să convingă un judecător că le-au fost încălcate drepturile, urmând a fi eliberate și transferate într-o rezervație.

Cu toate acestea, magistratul a cerut ca reprezentanții universității să-și exprime punctul de vedere înainte de pronunțarea unui verdict final. Astfel, încă este posibil ca cimpanzeii să rămână în custodia universității. Dar având în vedere modul în care funcționează legea anglo-saxonă, organizația se va folosi pe viitor de această decizie preliminară în alte procese similare.