01 dec. 2015 | 13:17

Chinezii au prezentat o armă laser desprinsă din Star Wars

ACTUALITATE
Chinezii au prezentat o armă laser desprinsă din Star Wars

Dacă te gândești la o armă laser-gigant, probabil ai în minte noul film Star Wars. Totuși, laserele nu aparțin doar domeniului SF.

U.S. Navy a dezvoltat o serie de sisteme cu arme laser timp de ani buni, care funcționează surprinzător de precis. Acum, se pare că și China s-a alăturat, prezentând o armă care funcționează după același principiu.

Pe 7 noiembrie, guvernul chinez a făcut o demonstrație în direct pentru noua LAG (Low Altitude Guard) II, un sistem care poate scana ținte multiple cu un senzor electro-optic. După localizarea lor, operatorul uman alege pe care o va distruge manual, iar laserul o va supraîncălzi și dezintegra instantaneu. Dacă ar fi conectat wireless la un vehicul cu sistem de detectare radar, LAG II ar putea distruge ținte care se deplasează cu viteze mari.

Acest prototip e o îmbunătățire a lui LAG I, care a fost prezentat în 2014 și este disponibil pentru export. Deși puterea lui LAG II nu a fost confirmată, predecesorul său poate lovi ținte aflate la distanțe de doi kilometri, în doar câteva secunde. Acești „monștri” au fost creați cu scopul de a împușca drone sau ținte care se deplasează, fără a le distruge complet (neapărat). Deși puterea nu îi poate fi contestată, prețul e destul de mic, ceea ce înseamnă că militarii din întreaga lume vor fi destul de deschiși față de aceste dispozitive.