06 ian. 2015 | 11:59

CES 2015 – Mașina BMW care se parchează singură face uitate accidentele din parcare

ACTUALITATE
CES 2015 - Mașina BMW care se parchează singură face uitate accidentele din parcare

CES 2015 nu e doar despre gadgeturi, telefoane și drone, ci este prezentă acolo și BMW. Compania producătoare de mașini și-a prezentat prototipul de automobil care se parchează singur și pe care îl poți monitoriza prin ceasul tău inteligent.

Mașinile autonome vor fi un laitmotiv al anului 2015, chiar dacă nu vom vorbi de unele integral independente, ci doar de unele ajutate de tot felul de sisteme. BMW, la CES 2015, a adus modelele i3 dotate cu sisteme inteligente de parcare a mașinii. Odată conectată mașina la smartwatch, poți s-o controlezi prin acesta și s-o parchezi fără să fii fizic în mașină. Există deja modele care te ajută să parchezi automat, chiar de la BMW, dar acestea presupun că ești în mașină și acționezi un buton.

Sistemul prezentat de BMW la CES 2015 poate parca mașina și între alte autovehicule, cu spatele sau fața, nu doar lateral, fix de ceea ce ai avea nevoie în oraș sau la cumpărături într-o parcare aglomerată. Mai trebuie spus despre conectarea cu un ceas inteligent că aceasta îți permite și să „conduci“ mașina afară din locul de parcare, astfel încât să nu te mai chinui tu să intri în ea când vecinul de parcare a venit prea aproape de ușă.

Tehnologia folosită de BMW presupune dotarea mașinii cu senzori care îi permit o cartografiere a locului și creează o hartă virtuală pe care o va folosi pentru a calcula dacă se poate parca într-un anumit spațiu și unde e acel spațiu raport la poziția sa. Și Nvidia are un plan similar pentru dotarea automobilelor cu sisteme care să le permite o oarecare autonomie. Ceasul prin care este controlată mașina în videoclipul de mai jos de la The Verge este un Samsung Gear S cu aplicație specială dezvoltată de companie.

bmw smartwatch gear s

Mai mult, mașina va detecta automat unde are un loc de parcare, atunci când îi dai comanda. Apoi, acțiunea se va desfășura cu circa 10 kilometri pe oră până la finalizarea cu brio a parcării. Fiind încă un prototip, cei de la BMW n-au încercat s-o facă foarte rapidă, ci foarte sigură. De asemenea, dacă ți-e teamă să nu lovești mașina când o parchezi, de acum nu se mai poate întâmpla asta, având și senzori anticoliziune. Poți sta în dreapta și mașina să se parcheze în fața ochilor tăi.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele