02 apr. 2015 | 03:14

Ce poţi face cu Gmail? – partea a V-a

TUTORIALE
Ce poţi face cu Gmail? -  partea a V-a

Deşi am ajuns la episodul cinci al acestui serial pentru utilizatorii de poştă electronică, există în continuare lucruri noi din domeniul ,,

Încercând probabil să creeze un serviciu de email cu posibilităţi de personalizare virtual nelimitate, cei de la Google au investit foarte mult timp şi bani în al lor Gmail. Rezultatul respectivului efort este mai mult decât evident pentru orice internaut care foloseşte zilnic versiunea web a serviciului. Din păcate, numărul celor care ştiu tot ce poţi face cu este infim, motiv pentru care, prin acest serial, mi-am propus să vă ajut să profitaţi un pic mai mult de funcţiile ascunse în spatele numărului de butoane aparent mic din interfaţă.

Afisare etichete in meniu doar cu mesaje necitite

Cum afişezi în meniu doar etichete cu mesaje noi?

În urmă cu o săptămână prin care vă puteţi grupa anumite mesaje în spatele unor etichete. Astfel, puteţi ajunge mai uşor la mesajele şefului, la notificările de pe Pinterest sau ofertele Emag. Implicit, respectivele etichete se manifestă prin noi butoane pe care le vedeţi în partea stângă a ecranului, într-un mod similar cu Inbox sau Drafts. Foarte uşor însă, aceleaşi etichete pot intra în obscuritate dacă în spatele lor nu se ascund mesaje noi necitite.

Pentru a activa această funcţie, faceţi click pe butonul More de la capătul meniului din stânga interfeţei Gmail, urmat de un al doilea click pe Manage Labels. În scurt timp, va fi afişată o listă de etichete, mai mult sau mai puţin stufoasă, similară cu cea de mai sus. Pe lângă butoanele cu funcţii evidente din dreptul fiecărei etichete – Show(Afişează) şi Hide(Ascunde), acele etichete îşi pot găsi loc în meniul principal din Gmail doar când conţin emailuri noi – Show if unread (Afişează dacă sunt necitite). Apropo, fiecare click pe această pagină de configurare intră în vigoare în timp real.

Mangement avansat filtre

Ce poţi face cu Gmail? – crearea, modificarea şi ştergerea avansată de filtre

Este foarte uşor din câteva mesaje cu acelaşi destinatar să definiţi un filtru prin care respectivele emailuri să ajungă în spatele unei etichete, să fie şterse automat sau să fie clasificate ca spam. În urmă cu câteva săptămâni am definit o versiune simplă pentru acest scenariu, acum voi insista pe un algoritm mai avansat, cu mai multe opţiuni.

În primul rând, trebuie să faceţi un click pe roata dinţată din colţul din dreapta sus al interfeţei Gmail şi să alegeţi secţiunea Settings. Printr-un alt click pe Filters, veţi ajunge la pagina de mai sus. De aici, este suficient să bifaţi un filtru şi să apăsaţi pe delete pentru a-l şterge sau edit pentru a-l modifica. Printr-un click pe Create a new filter puteţi defini noi criterii de sortare automată pentru toate mesajele pe care le primiţi. Mesajele pot fi sortate după expeditor, destinatar, subiect sau anumite cuvinte cheie. Prezenţa unui ataşament sau o anumită dimensiune pentru un mesaj pot fi de asemenea considerate criterii de filtrare. După ce aţi bifat unul sau mai multe filtre, printr-un click pe ,,Create filter with this search” definiţi ce vreţi să se întâmple cu mesajele care respectă regulile definite la pasul anterior. Le puteţi arhiva sau şterge automat, le puteţi asocia o etichetă sau o stea, le puteţi înainta către o altă adresă de email, le puteţi defini ca fiind importante şi nu numai. Operaţiunea este încheiată în momentul în care aţi confirmat toate alegerile făcute printr-un click pe Create filter.

Import Export Filtre

Exportarea şi importarea de filtre

După câţiva ani de utilizat un cont de Gmail, timp în care aţi muncit să vă definiţi diverse filtre, etichete şi alte forme de particularizare a interfeţei căsuţei de mail, este foarte posibil să doriţi exportarea anumitor setări. În cazul în care v-aţi mai creat o căsuţă de email personală pe Gmail, pe lângă cea de muncă sau una de muncă pe lângă cea personală, e bine să ştiţi că puteţi fără probleme să vă exportaţi şi importaţi filtrele utilizate dintr-o parte în alta. Această procedură ar trebui urmată şi preventiv, pentru situaţia nefericită în care nu vă mai puteţi accesa contul de mail.

Începeţi printr-un click pe motoraşul din colţul din dreapta sus al Gmail şi un al doilea click pe Settings. Pe pagina de configurare Filters, bifaţi toate filtrele pe care le doriţi salvate. Dacă aveţi foarte multe, printr-un click pe Select all la baza listei aţi rezolvat cazul. Confirmaţi alegerile făcute prin intermediul butonului Export. Pe ecran vă va fi afişată o pagină de salvare a filtrelor în format XML. Definiţi destinaţia respectivului fişier şi faceţi un click pe Save. Pentru a importa acele filtre într-un alt cont de Gmail, intraţi pe exact aceeaşi pagină de configurare, dar faceţi un click în partea de jos a ecranului pe Import filters. Într-o nouă fereastră veţi putea alege fişierul creat anterior şi veţi putea iniţia importul filtrelor. Întreaga procedură nu ar trebui să dureze mai mult de câteva secunde.

Semnatura Gmail

Ce poţi face cu Gmail? –  totul despre semnătură

Semnătura poate consta în câteva rânduri de text, o adresă web, o adresă de email şi una sau mai multe imagini ce vor fi ataşate automat fiecărui mesaj pe care îl expediaţi. Dacă aveţi mai multe conturi de email înaintate către Inbox-ul de Gmail, pentru fiecare dintre acele adrese puteţi defini o semnătură proprie. În cazul de mai sus, de exemplu, semnătura am definit-o pentru adresa mea de Playtech.

Pentru a crea sau modifica o semnătură, intraţi pe pagina de Settings din Gmail la secţiunea General. Mai jos, pe această pagină, veţi găsi în partea stângă cuvântul Signature. După ce, în locul ,,No signature” aţi bifat adresa de email pentru care creaţi semnătura, introduceţi liniile de text dorite, cu fontul, culoarea şi dimensiunea textului particularizate de voi. Dacă selectaţi unul sau mai multe cuvinte din semnătură, printr-un click pe cele două zale interconectate din bara de editare, acelor cuvinte le puteţi asocia o adresă web. Printr-un click pe butonul de lângă zale, puteţi insera o poză în semnătură, fie din computer, fie de la o adresă web. Pentru a salva orice modificări făcute pe această pagină, trebuie să faceţi un click pe Save Changes în partea de jos a ecranului.

Ca de fiecare dată, mai sunt multe de învăţat şi mai avem câteva articole pe ţeavă cu titlul Ce poţi face cu Gmail?. Nu trebuie sub nici formă să învăţaţi pe de rost conţinutul acestora, dar e foarte important să reţineţi că ceva este realizabil în Gmail. Din acel moment, căutaţi tutorialul care se aplică pe scenariul vostru şi parcurgeţi soluţia detaliată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele