02 feb. 2015 | 15:49

Casca prin care îți auzi gândurile te duce la meditație profundă

ACTUALITATE
Casca prin care îți auzi gândurile te duce la meditație profundă

Oamenii spun uneori că este atât de liniște în jurul lor, încât își aud gândurile. Pentru cei cărora nu li se întâmplă asta a fost creată casca prin care pot fi auzite gândurile.

Aceasta se numește „Casca experienței“ și creatoarea este Aiste Noreikaite, designer din Londra. La prima vedere, acest gadget purtabil este doar o cască de motociclist. Totuși, secretul ei stă în sistemul NeuroSky EEG care scanează activitatea creierului și o transformă în sunet. Noreikaite a folosit un limbaj de programare special pentru a interpreta corect semnalele cerebrale pe care apoi le redă în cască.

Conform creatoarei, casca are rolul de a-l introduce pe cel care o poartă într-o stare de meditație. „Sunetul produs nu este ca o arie simfonică, nici nu sună ca o melodie interpretată la pian. Este totul electronic și minimal. Când creierul aude sunetele pe care le produce prin activitatea sa, se ajunge la un echilibru“, a spus Noreikaite. Casca nu va fi vreodată produsă la scară mare, rămâne doar în stadiul de prototip. Pe viitor, creatoarea ar vrea un dispozitiv care să transpună emoțiile în sunet, scrie OddityCentral.

În anii 1800, un fizician a experimentat cu frecvența sunetelor pe care le auzi și care îți pot influența starea de spirit. Studii ulterioare au demonstrat că în funcție de frecvență creierul poate să activeze o stare de meditație profundă. Totuși, creația lui Noreikaite presupune că fluxul este circular, de la creier spre creier, închizând un ciclu. De asemenea, pe fiecare ureche frecvența e diferită.

casca prin care iti auzi gandurile 2

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele