21 apr. 2015 | 13:19

În bucătăria viitorului, acest robot îți va găti mâncărurile preferate

ACTUALITATE
În bucătăria viitorului, acest robot îți va găti mâncărurile preferate

Modulul prezentat la Hamburg ar putea reprezenta un prim pas către bucătăria viitorului. Dar cu ce este dotat acesta și ce poate face?

Ultimele zile au fost pline de anunțuri foarte interesante care implică roboți. După ce am putut vedea la Hong Kong modelul umanoid Han, capabil să întrețină o conversație, avem acum parte de o primă demonstrație a felului în care ar putea arăta bucătăria viitorului.

Dispozitivul a fost prezentat pentru prima oară în Hamburg în cadrul evenimentului Hannover Messe și include aragaz, cuptor, chiuvetă, ustensile și o pereche de mâini robotice care le pot opera pe toate acestea. Mai mult decât atât, acestea sunt programate pentru a se folosi de diverse rețete pentru a prepara mâncărurile tale preferate. Compania care le-a creat se numește Shadow Robot Company și este unul dintre furnizorii de echipamente robotice ai NASA.

Conform CNET, brațele prezintă articulații la umeri, coate, încheieturi și degete și sunt capabile să imite mișcările lui Tim Anderson, unul dintre câștigătorii MasterChef. Pentru a testa capacitățile robotului, dezvoltatorii l-au înregistrat pe Anderson în 3D gătind. Materialul a fost apoi transpus în diverși algoritmi care i-au permis robotului să imite aproape la perfecție preparatul. Deși mai este mult de lucru, capacitatea robotului de a recunoaște produsele este remarcabilă, mai ales dacă luăm în considerare varietatea de forme și dimensiuni a legumelor.

Varianta prezentată la Hamburg va fi disponibilă în cursul anului viitor. Alte configurații vor apărea pe piață în 2017 și 2018, și vor putea fi achiziționate la prețuri cuprinse într 15.000 și 72.000 de dolari.