09 apr. 2015 | 15:08

Botezul Lunii: De ce se numește Luna… Lună

ACTUALITATE
Botezul Lunii: De ce se numește Luna... Lună

Luna este satelitul natural al Pământului și datorită ei, viața așa cum o cunoaștem în prezent este posibilă. De-a lungul anilor, Luna a născut diverse controverse, chiar și după ce Neil Armstrong a „cucerit-o”, în 1969.

Una dintre dileme se leagă de numele său, care nu este nici pe departe atât de sofisticat precum al altor sateliți.

Aproape toate planetele și sateliții din Sistemul Solar au nume care provin din mitologia greacă sau romană. Printre puținele excepții se află Pământul și Luna. De exemplu, Marte poartă numele zeului războiului, iar sateliții săi sunt numiți după fii săi, Deimos și Phobos. Jupiter e numit după Zeus, în timp ce sateliții săi sunt numiți după câteva cuceriri amoroase ale zeității supreme. O excepție interesantă a acestei tradiții o reprezintă sateliții lui Uranus, care au primit numele câtorva personaje din piesele shakesperiene.

Alte două excepții sunt Pământul și Luna. În legătură cu Pământul, lucrurile sunt destul de clare, iar numele său nu ascunde vreo semnificație profundă. Ne rămâne de dezbătut numele Lunii, care are o istorie interesantă, portivit Gizmodo.

ESA-imprimare-3D-pe-luna_thumb.jpg

Cuvântul „luna” are origine latină și este asociat cu Selene, zeița favorită a poeților romantici. În mitologie, este înfățișată ca fiind o femeie tânără, cu o față extrem de albă, care călătorește într-o caleașcă de argint, trasă de doi cai. Este de multe ori înfățișată călărind pe un cal sau pe un taur. Despre Selene se spune că poartă robe, ține o torță și are o semilună pe cap. Nu a fost unul dintre cei 12 zei ai Olimpului, dar este zeița lunii. După ce fratele ei își termină călătoria de-a lungul cerului, ea o începe pe a ei. Înainte de călătorie, se îmbăiază în mare.

În ceea ce privește denumirea în engleză, Moon, lucrurile sunt ceva mai complexe. Când oamenii au descoperit existența celorlalte planete din Sistemul Solar, nu erau siguri de existența sateliților acestora. Acest lucru s-a schimbat în momentul în care Galileo Galilei a observat patru dintre sateliții lui Jupiter, în 1610.

Când astronomii au descoperit alți sateliți care orbitează în jurul planetelor din Sistemul Solar, unul dintre motivele principale pentru care au primit nume a fost pentru a-i diferenția de Lună.

Potrivit Uniunii Astronomice Internaționale, Luna își păstrează denumirea de Moon, pentru că a fost primul satelit descoperit. A fost mai ușor să îi păstreze numele inițial decât să îi dea unul mai sofisticat, iar scopul era de a face lucrurile mai simple pentru oameni, nu mai complicate.