18 aug. 2015 | 13:47

BitTorrent e „arma” hackerilor, susține un expert în securitate

ACTUALITATE
BitTorrent e

Prin BitTorrent nu-ți asiguri doar accesul la fișiere de toate felurile, ci deschizi o ușă și pentru hackerii care doresc să-ți exploateze computerul, potrivit unui expert în securitate cibernetică.

O vulnerabilitate din protocolul de comunicaţie al BitTorrent le permite hackerilor să își mărească puterea atacurilor de tip DoS (n.red. – denial of service) de până la 120 de ori. Aceștia se folosesc de aplicație, profitând de traficul de date generat de utilizatorii BitTorrent și BitTorrent Sync. Problema cu acest program a fost descoperită de Florian Adamsky, cercetător în domeniul securității cibernetice de la Universitatea City din Londra.

Acest tip de atac este numit DRDoS (n.red. – Distributed Reflective DoS) și se folosește de o vulnerabilitate existentă în mai multe protocoale de comunicaţie asociate schimbului de torrenţi – uTP, DHT, Message Stream Encryption. Nu ești în siguranță nici dacă folosești uTorrent sau Vuze, care pot fi implicate în atacuri DoS. În orice caz însă principalul pierzător este cel vizat de atac, utilizatorii unor astfel de programe având doar un consum mai mare de lăţime de bandă a conexiunii la Internet, informează Torrent Freak.

Totuși, problema e că BitTorrent are zeci de milioane de utilizatori, iar potenţialul de manipulare a milioane de computere este real. Partea bună este că Adamsky nu este hacker, iar informațiile lui au ajuns la BitTorrent, care a remediat deja o parte din vulnerabilităţi într-o versiune beta a clientului oficial pentru reţeaua BitTorrent. În schimb, utilizatorii uTorrent şi Vuze sunt încă expuşi la acest tip de exploit.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele