01 nov. 2015 | 16:00

Baloanele cu internet de la Google vor ajuta la conectarea întregii lumi

ACTUALITATE
Baloanele cu internet de la Google vor ajuta la conectarea întregii lumi

Google încearcă să aducă internetul în zonele fără acces, iar pentru asta se folosesc de baloane uriașe pe care le trimit în stratosferă.

Google a găsit răspunsul la întrebarea „cum să conectezi la internet o țară formată din 17.000 de insule?”, marea problemă cu care se confruntă Indonezia. Giganul din Silicon Valey sare în ajutor și plănuiește să trimită în stratosferă o flotă de baloane care să transmită internet către sol. Acesta este doar o parte a planului care constă în conectarea la internet a milioanelor de oameni din întreaga lume care încă nu au acces.

Conform eMarketer, doar 29% dintre locuitorii din Indonezia au acces la internet, iar vitezele sunt extrem de mici, toate din cauza geografiei deficitare și a numărului mare de persoane. Construirea unor rețele fixe, prin cabluri amplasate sub apă, ar fi extrem de costisitoare. În plus, până acum, accesul la internet prin satelit a fost singura opțiune pentru cei de acolo, dar serviciile de acest gen sunt prea scumpe pentru comunitățile mai sărace.

Pentru a se conecta la internetul oferit de Google, cu ajutorul baloanelor, indonezienii vor avea nevoie doar de un smartphone, bucurându-se astfel de viteze de până la zece megabiți pe secundă. Cu toate astea, deși aproape fiecare locuitor deține un telefon, doar 23% dintre aceștia sunt în posesia unui smartphone, ceea ce înseamnă că deși s-ar putea conecta la internet, oamenii nu ar avea dispozitivele necesare pentru a face acest lucru.

Potrivit celor de la The Guardian, Google lucrează în parteneriat cu trei companii de telecomunicații locale, testând baloanele timp de un an. Prețurile nu au fost încă stabilite, operatorii de telefonie trebuind să se ocupe de acest aspect. Rolul celor de la Google este doar să construiască baloanele și să le lanseze la 20.000 de metri altitudine.

Fiecare balon va putea oferi acces la internet pe o arie de 40 de kilometri în diametru, folosindu-se de comunicații wireless LTE. La sol va fi instalat un punct de control care va dirija baloanele, asigurându-se că sunt în poziția optimă pentru a acoperi porțiunea desemnată.

Inițiativa celor de la Google nu este singura de acest gen. Facebook dorește să conecteze lumea la internet cu ajutorul unor drone încărcate cu energie solară, care ar putea să stea în aer trei luni de zile, fără să aterizeze. Până acum, compania a dezvăluit doar un avion în mărimi naturale, așa că așteptăm viitoarele anunțuri din partea celor de la Facebook.