09 dec. 2015 | 15:38

Aplicația prin care teroriștii ISIS recrutau noi membri

ACTUALITATE
Aplicația prin care teroriștii ISIS recrutau noi membri

Pentru a evita atacurile hacktiviștilor, teroriștii ISIS se pare că au apelat la o aplicație pentru mobil.

Este deja bine cunoscut faptul că teroriștii ISIS au apelat la diverse metode interesante pentru a atrage din ce în ce mai mulți membri. După cum spuneam în urmă cu ceva vreme că popularitatea scăzută a rețelei sociale Twitter în comparație cu Facebook și controlul slab asupra conținutului au făcut din aceasta una dintre platformele preferate ale teroriștilor, iar din hashtag, una dintre armele lor cele mai eficiente.

ISIS a încetat să mai creeze conturi oficiale în urmă cu ceva vreme, datorită metodelor de securitate implementate de Twitter. Din această cauză s-a apelat la hastag-uri. Nu există un singur cont responsabil de introducere informațiilor favorabile ISIS, ci mai multe, iar hastag-urile și viteza cu care acestea se răspândesc fac aproape imposibilă găsirea conturilor care au publicat știrea inițială. În cazul în care un cont este descoperit și închis, altul poate fi creat în câteva secunde.

Alături de hashtag-uri, ISIS se pare că a folosit și o aplicație secretă, al cărui scop era să atragă cât mai mulți tineri de partea grupării teroriste. Software-ul a fost descoperit de Ghost Security Group, o grupare asemănătoare, din multe puncte de vedere, cu Anonymous. Cei din cadrul GhostSec luptă împotriva extremismului islamic, întreaga organizație dezvoltându-se pe modelul Anonymous. Aceștia au intrat în atenția publicului în urma atacului asupra redcacției Charlie Hebdo.

Conform Mirror, aplicația a fost lansată de Amaq News Agency și nu se găsește pe vreun magazin online de aplicații precum Google Play Store sau App Store. Transmițând mesaje ale liderilor ISIS despre viața din interiorul califatului, despre execuții și despre atacurile efectuate în toată lumea, aplicația ISIS era transmisă prin intermediul unor linkuri speciale. Desigur, în aceste cazuri, se comunica cu ajutorul unui serviciu criptat denumit Telegram.

Până acum, Ghost Security ar fi închis deja nu mai puțin de 149 website-uri și ar fi înlăturat în jur de 6.000 de videoclipuri de propagandă și 11.000 de profiluri pe diverse rețele sociale, toate acestea fiind asociate cu ISIS.