14 dec. 2015 | 19:08

A venit vremea să protestezi cu stil: iată noul echipament ”standard” pentru revolte

ACTUALITATE
A venit vremea să protestezi cu stil: iată noul echipament ”standard” pentru revolte

Aparent protestul și revolta în stradă, cu măști și echipament făcute acasă, nu mai păcălește pe nimeni. Poliția va ști cine ești, indiferent că vii mascat la protest cu trei cagule și patru batice.

Asta nu a oprit, totuși, doi designeri de la Universitatea din New York să conceapă un ”echipament” pentru proteste numit ”Backslash kit.” Motivația lor este nevoia de a ”tehnologiza” mai mult protestatarii în fața poliției, aceasta folosind mijloace din ce în ce mai avansate tehnologic împotriva maselor revoltate.

Cei doi designeri, Pedro Oliviera și Xuedi Chen, s-au inspirat din acțiunile poliției în timpul revoltelor din Parcul Gezi din Istambul și cele din Hong Kong.

Aceștia au observat tacticile tipice pe care poliția le desfășoară împotriva protestatarilor și au dezvoltat un echipament care să le contracareze. Una dintre strategiile folosite de poliție este cea de ”bottlenecking” sau mai bine zis, izolare, când jandarmii atrag protestatarii în zone retrase unde îi pot bate sau aresta. Pentru a contracara asemenea tactici, cei doi designeri au dezvoltat o brățară specială cu un ”buton de panică” ce face ca brățara să vibreze și să lumineze în jur când protestatarii se apropie de o zonă cu violențe.

De asemenea, designerii au creat un mic aparat ce poate face un hotspot Wi-Fi în jur, astfel încât toate pozele făcute cu mobilul să fie transferate către un SD card prins în aparat. În acest fel, protestatarul va avea fotografiile stocate undeva în caz că mobilul este distrus. Un alt dispozitiv dezvoltat de aceștia crează o rețea internă, prin intermediul căreia protestatarii pot comunica chiar și atunci când nu mai au acces la Internet în zona lor.

Chiar și bandanele speciale pe care cei doi designeri le-au creat au un model special, care transmite un mesaj dacă sunt strânse pe față într-un fel sau altul. Mesajul este printat sub forma unui cod binar ce poate fi citit cu telefonul și va fi trimis către o adresă online ce va traduce acel mesaj.

Criticii acestui kit spun că poliția se concentrează mai tare pe cei care poartă dispozitive în văzul lumii, încercând fie să-i izoleze, fie să-i bată sau să le strice în mod voit aparatele. Din păcate, un astfel de echipament cu siguranță ar atrage în mod obligatoriu reacții și mai dure din partea jandarmilor, anulându-i complet scopul.

A venit vremea să protestezi cu stil: iată noul echipament standard pentru revolte