04 dec. 2015 | 12:37

Zuckerberg s-a apărat de acuzațiile publice: organizația sa nu are scopuri obscure

ACTUALITATE
Zuckerberg s-a apărat de acuzațiile publice: organizația sa nu are scopuri obscure

Mai devreme săptămâna aceasta, Mark Zuckerberg a anunțat, pe lângă nașterea fiicei sale, o inițiativă care a stârnit multe controverse: donarea a 99% din avere pentru înființarea organizației Chan Zuckerberg LLC.

Este vorba, mai exact, de suma de 45 de miliarde de dolari. O sumă colosală, care era firesc să atragă atenția asupra CEO-ului Facebook. Bill Gates, Michael Bloomberg și alții i-au lăudat generozitatea, dar au fost și sceptici care l-au pus la zid, acuzându-l de intenții absconse. Am detaliat subiectul în acest articol, în care am încercat să sintetizăm ambele fațete ale problemei.

Nimeni nu poate contesta faptul că Zuckerberg și-a dedicat destul de mult atenția problemelor sociale. De cinci ani face investiții serioase în sprijinul educației, științei, sănătății, accesului la internet și nu numai, iar un rezumat al acestor acțiuni poate fi văzut pe pagina Chan Zuckerberg Initiative. Tot recent, Mark Zuckerberg a anunțat că a lansat Breakthrough Energy Coalition, proiect pentru care a colaborat cu soția sa și Bill Gates. Scopul este de a crea o tehnologie care să nu folosească deloc carbon, la nivel global.

„Nu trebuie să ne imaginăm că e totul obscur, Zuckerberg a apelat la această organizație, dar și pentru a plăti taxe considerabil mai mici. Asta e de înțeles, în America taxele sunt imense, iar când vorbim de ordinul miliardelor de dolari, e de la sine înțeles că vorbim de sume nu tocmai accesibile, chiar și pentru averea lui Zuckerberg”, a explicat Laurențiu Gheorghe de la Adevărul Financiar.

Din nou, în mod previzibil, Zuckerberg a găsit de cuviință să explice ce reprezintă pentru el LLC: „Folosind LLC în locul unei fundații tradiționale, nu primim niciun fel de beneficii în ceea ce privește taxele. Totuși, avem flexibilitatea de a ne executa misiunea ceva mai eficient. De fapt, dacă ne-am transfera veniturile către o fundație obișnuită, am fi primit imediat beneficiile respective, dar prin LLC nu se întâmplă asta”. De asemenea, părintele Facebook a spus că structura „pentru profit” le permite să facă investiții care să îi ajute să își îndeplinească obiectivele, potrivit Tech Crunch. O frază ușor ambiguă, am spune.

Nu e prima tentativă filantropică a lui Zuckerberg care se lovește de controverse. De exemplu, să ne amintim de cele 100 de milioane de dolari donate școlilor Newark, care s-au dus, într-un procent prea mare, către consultanți. Acum, vorbim de 45 de miliarde de dolari, așa că să sperăm că cea mai mare parte din sumă chiar va ajunge unde trebuie. Zuckerberg a mai semnat și The Giving Pledge, care implică să își doneze mai mult de jumătate din avere, împreună cu alți miliardari.