24 ian. 2014 | 14:10

Studiu: Scrisul de mesaje în mers are un impact negativ major

ACTUALITATE
Studiu: Scrisul de mesaje în mers are un impact negativ major

Cu toate că ne petrecem o mare parte a vieţii în maşină, mai grav este că şi atunci când mergem pe stradă tindem să în deplasare.

Video texting while walking

V-aţi trezit vreodată că mergeţi pe jos şi vă jucaţi pe telefon, scrieţi SMS-uri, email-uri sau căutaţi ceva rapid pe internet? Dacă sunteţi posesorul unui telefon mobil, este aproape imposibil să nu vă fi încadrat măcar la unul dintre cele câteva scenarii.

O companie australiană ce se află în posesia unor aparate şi tehnologii folosite pentru efecte speciale în filme au reuşit să determine într-un mod ştiinţific faptul că cei care scriu în deplasare reprezintă un pericol, în egală măsură, pentru ei şi pentru cei din jur. Experimentele au implicat instalarea unor senzori de analiză a mişcării pe o persoană, precum cei folosiţi în jocuri şi în filme. Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au observat astfel că cineva care scrie ceva pe telefonul mobil într-un anumit moment îşi pierde la un anumit nivel abilitatea de merge în linie dreaptă. În plus, mai grav este că pe termen lung îi este influenţată postura. Cu alte cuvinte, acest timp de comportament este doar încă un factor care poate genera dureri infernale de spate sau chiar şi cocoaşe.

,,Îmi verificam emailurile când mergeam către muncă în această dimineaţă. Asta are însă un impact serios asupra siguranţei oamenilor care tastează sau citesc texte în timp ce merg.” Wolbert van den Hoorn a avut ca inspiraţie pentru studiu propriul să comportament. Este greu însă de ştiut dacă aceste concluzii foarte bine definite au influenţat în vreun fel comportamentul său ulterior experimentului.

Dacă vreți să asociaţi şi o cifră acestei probleme cât se poate de reale, un studiu al Universităţii din Ohio a conluzionat că între 2005 şi 2010, odată cu creşterea numărului de utilizatori de smartphone, s-a dublat numărul celor care ajung la spital anual din motive ce ţin de utilizarea telefonul în mers. Aproximativ 1500 de accidente care s-au finalizat cu o vizită la urgenţe au avut loc într-un singur an pe teritoriu Statelor Unite pe acest subiect în particular.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele