25 iun. 2014 | 12:00

Smartphone-urile cu procesor Mediatek pot fi compromise de la distanţă [VIDEO]

ACTUALITATE
Smartphone-urile cu procesor Mediatek pot fi compromise de la distanţă [VIDEO]

Un blogger francez, cu numele de Korben, a detaliat în clipul de mai jos o vulnerabilitate specifică telefoanelor cu procesoare .

mediatek-chip-2

Deşi pare incredibil ca în 2014 un telefon să mai fie vulnerabil la atacuri prin SMS, se pare că o mare parte dintre smartphone-urile cu procesoare Mediatek pot fi compromise de la distanţă. Scenariul descris de bloggerul francez de mai jos nici măcar nu este foarte complicat. Este suficient să trimiteţi către orice telefon cu un astfel de SoC (System on Chip) un mesaj scurt cu textul ,,=” fără ghilimele şi telefonul se va închide instant, ca în secunda următoare să repornească.

În practică, o astfel de vulnerabilitate nu este foarte gravă la prima vedere, mai ales dacă nu aveţi în anturaj pe cineva care ştie că telefonul vostru e vulnerabil. Din păcate, dacă cineva doreşte să vă facă rău şi vă trimite astfel de mesaje la intervale regulate de timp, riscaţi să nu vă mai puteţi folosi smartphone-ului. Este suficient să aveţi un cod PIN la cartela SIM, cineva să vă trimită un mesaj cu textul =, telefonul să repornească în buzunar şi, pentru că nu aţi fost pe fază, să rămână mult şi bine la ecranul de introducere a PIN-ului.

Pentru a verifica dacă vă număraţi printre cei afectaţi, vă puteţi trimite singuri un mesaj doar cu respectivul simbol, fără nimic altceva. Soluţia pentru prevenirea acestui tip de atacuri constă în instalarea unei aplicaţii terţe din Google Play menite să prelucreze toate mesajele voastre în locul aplicaţiei native care a venit preinstalată.

Mai jos puteţi vedea o listă de câteva modele afectate, chiar dacă este una foarte mică, Wiko Darkmoon, Wiko Dark Side, Wiko Darknight, Wiko Iggy, Wiko Ozzy, Wiko Darfull, Wiko Cink King, Wiko Cink Five, Wiko Cink Peax, Wiko Cink Peax 2, Wiko Cink Slim, Alcatel One Touch Idol X, Alcatel One Touch Idol Ultra, Alcatel One Touch 997D, Alcatel One Touch Pop C3 (4033D), Alcatel One Touch S-Pop (4030D), Alcaltel One Touch Star (6010D), Zopo ZP950, Acer Liquid E 2 DUO, Fairphone și Archos 40 Titanium. Apropo, multe dintre smartphone-urile companiilor autohtone, de tipul , Evolio sau Eboda folosesc SoC-uri Mediatek, motiv pentru care, sunt şanse foarte mari să vă număraţi printre cei care au de suferit din această descoperire.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele