20 aug. 2014 | 15:45

Sigma DP2 Quattro – Designul face tot farmecul [REVIEW]

ACTUALITATE
Sigma DP2 Quattro - Designul face tot farmecul [REVIEW]

Pentru fotografi, pasionați sau chiar profesioniști, Sigma este un producător de obiective și mai puțin de aparate foto. Anul acesta surprinde cu un DP2 Quattro, care prin nume nu spune nimic, dar prin design spune o cu totul altă poveste față de toate celelalte de pe piață.

Sigma DP2 Quattro nu este neapărat cel mai bun, ba chiar producătorul îl putea ajusta mai mult, dar este o altă plăcere să faci poze cu acesta. Este construit altfel, cu gripul spre spate, are un corp destul de lat și de îngust și un echilibru bun în mână.

Sigma DP2 Quattro aparatul (3)

Introducere

Sigma DP2 Quattro se vrea un aparat foto revoluționar, după cum l-a promovat producătorul. „Revoluția“ este făcută de design, unul care face acest aparat să se remarce foarte repede. În rest, dotările tehnice nu sunt diferite de ale altora la un preț similar. Totuși, ca plus pentru Sigma DP2 Quattro, producătorul i-a gândit senzorul cu o așezare a pixelilor pe straturi de culoare, așa cum este creat filmul. Schimbă cu mult rezultatul? Nu prea, dar este un atu în marketing.

Descoperă și: Sony RX10 – Aparatul pentru tot și toți [REVIEW]

Aparatul are un senzor Foveon X3 cu 33 de megapixeli și un procesor de imagine True III. Realizeaza poze RAW și JPG, iar obiectivul pe care îl folosește este unul fix de 30 mm (45 mm echivalent în formatul full frame) și are o diafragmă maximă f/2.8. Nu are stabilizare optică a imaginii, dar are autofocalizare, valoarea ISO urcă până la 6.400, are toate modurile PSAM și încă 10 moduri creative pentru fotografii mai aparte. Sau poți face asta digital, cu filtre.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sigma DP2 Quattro/”/]

Are un ecran de 3 inci la o rezoluție de 920.000 pixeli și un timp de pornire cam ridicat. L-am estimat la peste trei-patru secunde, lucru de care ar trebui să ții cont când faci poze cu DP2 Quattro. Mai trebuie menționat un amănunt, și anume că producătorul include un pachet o a doua baterie. Da, nu are o autonomie de invidiat, dar așa îți poți dubla timpul de fotografiere.

Preț: va fi disponibil la F64 la un preț de 3.759 de lei.

Puncte pro

Este poate cel mai interesant aparat pe care l-am folosit, pornind de la design până la modul în care ai acces, aproape cu o singură mână, la toate controale de care ai nevoie. Are nouă puncte de focalizare și ajungi la ele cu printr-un D-Pad. De asemenea, are două controale pentru diafragmă, timp de declanșare sau compensarea expunerii, depinde de modul în care te regăsești.

Sigma DP2 Quattro aparatul (9)

Realizează niște poze foarte bune când valoarea ISO este undeva la sub 800. Asta cumulat cu obiectivul, care la 45 mm (echivalent în full frame) este aproape de cum vede ochiul uman și atunci încadrezi mai bine dinainte de a încadra cu aparatul.

Sigma DP2 Quattro zmostre foto (2)

Butonul QS (quick setting) este atât de util, încât nici nu trebuie să intri în meniu ca să setezi unele detalii. Asta dacă te grăbești și nu cunoști încă foarte bine aparatul. Aici ai la dispoziție cele mai utilizate opt funcții ale aparatului, cum ar fi valoarea ISO, formatul pozelor sau raportul de încadrare (16:9, 3:2).

Puncte contra

Are unul dintre cele mai proaste ecrane pe care le-am văzut la rezoluția aceasta. Nu ar fi o problemă, dacă nu te-ai întreba constant cât zgomot de imagine are o fotografie. Nu se descurcă deloc bine cu umbrele din poze și până te obișnuiești poate fi deranjant.

Aparatul nu pornește nici extraordinar de repede, nu focalizează nici incredibil de rapid. Dacă te-ai gândit să îl folosești la fotografii sport, nu e deloc o alegere inspirată. Are nouă puncte de focalizare, dispuse în centru.

Sigma DP2 Quattro aparatul (10)

Este destul de „sensibil“ când vine vorba de valori ISO mai ridicate de 800 (deși, după pozele pe care le-am făcut, tind să cred că cea mai bună este 400). Astfel, exclude pe lângă fotografia sport și fotografia de noapte. La ISO-1.600 și peste vei pierde din detalii și pozele vor arăta mai mult ca unele realizate cu un telefon.

Concluzie

Sigma DP2 Quattro este un aparat la care producătorul a nimerit designul și construcția – din magneziu și bine echilibrat, a nimerit și calitatea bună a fotografiilor cât timp ai o lumină bună, dar mai are de îndreptat pe viitor sensibilitatea ISO, viteza de pornire și poate să îmbunătățească ecranul. Oricum, Sigma DP2 Quattro reușește să se remarce într-o piață destul de plină de echipamente foto, care mai de care mai imitate între ele.

Sigma DP2 Quattro aparatul (2)

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele