12 iun. 2014 | 10:52

SCiO, gadgetul care îți analizează mâncarea instantaneu [VIDEO]

ACTUALITATE
SCiO, gadgetul care îți analizează mâncarea instantaneu [VIDEO]

Un gadget care se finanțează pe Kickstarter vrea să schimbe modul cum mâncăm. Folosindu-se de analize chimice, SCiO poate să ne spună câte calorii are orice aliment din fața noastră.

51180301eb24196c00faedb0f3c71bd5_large

SCiO este de 60 de zile pe Kickstarter și mai are trei zile până își încheie campania de finanțare. Creatorii săi doreau 200.000 de dolari, dar au strâns peste 2,5 milioane de dolari de la aproape 12.000 de susținători.

SCiO e un gadget care analizează mâncare, plante și medicamente. Cu ajutorul său, atunci când îl îndreptăm spre alimentele dorite, primim pe aplicația de smartphone informații despre caracteristicile nutriționale, cât de copt este un fruct, calitatea uleiului de gătit sau cât de hidratate sunt plantele.

SCiO e bazat pe o tehnologie foarte veche numită spectroscopie. Practic, fiecare moleculă vibrează în stilul său unic și aceste vibrații interacționează cu lumina pentru a crea o semnătură unică. SCiO include o sursă de lumină care e îndreptată spre alimentul dorit și un senzor optic numit spectrometru care colectează lumina reflectată. Spectometrul identifică atunci conținutul alimentelor și ne oferă informații pe ecranul smartphone-ului.

Screen Shot 2014-06-12 at 10.42.43

Ce este unic la SCiO e dimensiunea sa, pentru că poate să fie pus la chei și când mergem prin supermarket putem să studiem alimentele pe care le dorim. Momentul de analiză durează 1-2 secunde, iar distanța de măsurare este de 0-20 de milimetri. Bateria are o autonomie de o săptămână și poate fi încărcată prin microUSB.

Momentan, SCiO este compatibil cu iPhone 4S, 5c și 5s, iPad și telefoane cu Android 4.3 sau mai noi. SCiO va oferi un SDK programatorilor care vor să facă aplicații conectate la device.

Cei care vor să-l cumpere acum, îl vor primi în ianuarie. Primii susținători l-au cumpărat pentru 150 de dolari, iar acum devide-ul costă 200 de dolari.

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele