13 mai 2014 | 21:00

Review-ul lui Titan Z demonstrează ezitarea lui Nvidia

ACTUALITATE
Review-ul lui Titan Z demonstrează ezitarea lui Nvidia

Zvonurile precum că Nvidia a amânat lansarea lui Titan Z pe motiv că nu ar ține piept competitorului de la AMD, Radeon R9 295X2 par a fi destul de adevărate.

Nvidia Titan Z 2

O serie de benchmark-uri ce originează din China, și care compară cele două plăci grafice în cele mai noi jocuri și benchmark-uri de performanță demonstrează, dacă sunt reale și ele, o egalitate între cele două modele. Singura problemă ar fi că placa de la Nvidia, Titan Z, costă exact de două ori mai mult ca alternativa de la AMD. În unele teste Nvidia câștigă datorită cantității semnificativ mai mari de memorie video, iar în altele, procesoarele grafice de pe placa AMD își spun cuvântul prin frecvența mai ridicată. Imaginea este una destul de îngrijorătoare pentru Nvidia, care, de această dată a lansat o placă grafică de două ori mai scumpă decât competiția și cu aceleași performanțe. Totuși vorbim despre vârful de gamă, și după cum bine știm, cei doi producători s-au luptat tot timpul pentru titlul de cel mai bun pe acest segment. De multe ori, de-a lungul istoriei, au existat diferențe între prețurile plăcilor, însă niciodată o placă ce costă de două ori mai puțin nu a reușit să țină piept alternativei oferite de competitor.

Din punct de vedere consum, e drept, placa de la Nvidia are un consum cu 33W mai mic decât o pereche de plăci GTX 780 Ti, și cu 60W mai mic decât al unui AMD Radeon R9 295X2, însă această diferență este doar în cifre și este justificată de frecvența mai mică a GPU-urilor Nvidia. Desigur, nu veți economisi prea multă energie decât dacă plănuiți să rulați placa la încărcare maximă timp de câțiva ani.

Nvidia Titan Z