31 ian. 2014 | 23:59

ASRock Fatal1ty 990FX Killer – Construită de gameri pentru gameri [REVIEW]

REVIEW
ASRock Fatal1ty 990FX Killer – Construită de gameri pentru gameri [REVIEW]

ASRock Fatal1ty 990FX Killer (6)

Gamerii și entuziaștii au nevoie de platforme rapide și stabile, iar prin platformă înțelegem placă de bază, procesor, memorii și restul componentelor ce alcătuiesc un sistem. ASRock Fatal1ty 990FX Killer vine cu toate aceste caracteristici, dar și cu ceva nou, slot-ul pentru SSD-uri PCi Express de tip m.2. Desigur, avem și alte elemente interesante, și anume placa de rețea Killer, gândită pentru latențe foarte mici, necesare unui gamer pasionat, suportul pentru 3-way CrossfireX și Nvidia Quad SLI, sau codecul Purity Sound, patentat de producător.

Specificații

[table id=215 /]

Design și Construcție

Poate design-ul nu este foarte important pentru unii utilizatori, însă pentru gameri sau pentru entuziaști, cei care de obicei au carcase cu fereastră laterală și un cable management exemplar acesta contează. Design-ul mai contează și din perspectiva montării tuturor componentelor pe placa de bază, în așa fel încât să nu fie blocați conectori de SATA sau PCI Express.

Review ASRock Fatal1ty 990FX Killer

Placa se prezintă într-o cutie colorată agresiv cu roșu, o culoare care face pereche bună cu negru, culoare cu care este vopsit PCB-ul.

Review ASRock Fatal1ty 990FX Killer

În interiorul cutiei găsim 4 cabluri SATA 3, tăblița pentru conectorii din spate, manualele, un conector SLI și șurubul pentru SSD-ul pe conector m.2.

Review ASRock Fatal1ty 990FX Killer

Placa are un design foarte plăcut, combinația de roșu și negru fiind foarte atrăgătoare, și va sta cu siguranță foarte bine într-un sistem cu carcasa deschisă. Conectorii sunt prezenți din abundență, fiecare periferic găsindu-și probabil locul doar pe partea din spate, fără ajutorul conectorilor externi. Pe spate, regăsim conectorii PS2 pentru mouse și tastatură, 6 porturi USB 2.0, 4 porturi USB 3.0, un conector de eSATA, conectorul de LAN și porturile audio 7.1, precum și o ieșire digitală optică pentru sunet.

ASRock Fatal1ty 990FX Killer

Există câteva elemente ce definesc o placă bună de gaming, unul dintre ele fiind conectorul suplimentar pentru alimentarea porturilor PCI Express, cum este și cazul lui ASRock Fatal1ty 990FX Killer.

Review ASRock Fatal1ty 990FX Killer

VRM-ul este în 8+2 faze, lucru atestat de dispunerea componentelor acestuia, în stânga slot-ului pentru CPU, și este bine răcit de un radiator generos cu notația Killer pe acesta.

Review ASRock Fatal1ty 990FX Killer

Placa de sunet este izolată cu un capac de metal, pentru a nu apărea interferențe în timpul folosirii acesteia, așa cum se întâmplă la alte modele, la fel se întâmplă și cu cipul de rețea.

Review ASRock Fatal1ty 990FX Killer

Se observă folosirea din abundență a condensatoarilor solizi, toați de culoare aurie, indiferent de rolul acestora sau de segmentul pe care îl deservește.

ASRock Fatal1ty 990FX Killer (21)

 

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASRock Fatal1ty 990FX Killer/”/]

SSD-ul m.2

Toshiba-HG5d-cSSD

SSD-ul sau conectorul de SSD m.2 a fost cunoscut până mai recent ca NGFF (Next Generation Form Factor) și este destinat pentru a înlocui mSATA care folosea standardul PCI Express Mini Card. Conectorul m.2 suportă pe lângă soluții de stocare și module WiFi sau Bluetooth, precum și conectivitate USB 3.0. Practic viteza este similară cu mSATA, conectorul fiind însă regândit pentru a permite soluții de stocare cu cipurile pe ambele laturi, oferind astfel dublu de capacitate pe aceeași suprafață. Standardul permite de asemenea module mai lungi și funcționează la viteza unui PCI Express 3.0.

Din păcate nu am obținut un SSD de acest tip în timpul necesar testării plăcii de bază, însă putem estima viteza unui astfel de modul. Adevărul este că fiind un produs nou este și destul de greu de găsit pe piață. Având în vedere că există o bandă PCI Express pentru acesta, iar modulele existente pe piață pot atinge viteze de citire de 740 MB/s și de scriere de 625 MB/s, putem estima corect că acestea sunt mai rapide decât însuși standardul SATA 3.

ASRock Fatal1ty 990FX Killer (24)

Slotul pentru SSD permite modificarea pe 4 poziții a suportului pentru șurubul de prindere, și asta pentru că în funcție de producător sau capacitatea SSD-ului acesta poate fi de diferite lungimi.

Caracteristici

Killer LAN – Una din funcțiile de la care ASRock Fatal1ty 990FX Killer își trage și numele, reprezintă placa de rețea Qualcomm Atheros care are o latență foarte mică. Această latență este necesară în gaming, pentru a reduce cât mai mult lag-ul pe care îl experimentează jucători atunci când se joacă online. Algoritmii folosiți de placa de rețea detectează și accelerează traficul pentru joc, în defavoarea altor solicitări ca download-ul din background. Practic este o prioritizare a traficului din joc. Există și o aplicație pentru această funcție de unde se pot configura manual jocurile pentru care să se facă această prioritizare.

Purity Sound – Aceasta reprezintă o combinație de soluții hardware și software, construite în jurul cipului de audio ALC1150, ce oferă sunet pe 7.1 canale la 115 dB. Pe placă avem și un amplificator de căști TI6632, ce suportă headset-uri cu impedanța de până l 600 Ohmi. Placa de sunet oferă un sunet curat cu mai multe detalii decât alternativele pe care le găsim pe plăcile de bază mainstream.

Gaming Armor – Reprezintă toate funcțiile de mai sus, împreună cu conectorul auxiliar de alimentare pentru sloturile PCI Express, și conectorii auriți de alimentare ai plăcii, și de conectare ai procesorului, care se spune că oferă o conectivitate mai bună în timp.

XSplit – Este un software ce vine în variantă completă pentru 3 luni, și care înregistrează gameplay-ul pe care îl poate reda live pe Twitch sau salva direct pe PC. Această funcție se poate dovedi foarte utilă atunci când vrei să arăți și altor jucători modul personal de joc, sau pur și simplu dorești să te lauzi cu performanțele tale.

Concluzii

Probabil singurele teste de performanță care ar fi trebuit rulate pe această placă ar fi fost cele pentru SSD-ul m.2. Acesta este cea mai mare îmbunătățire pe care o aduce producătorul acestui segment, și este probabil și elementul care va face această placă să se vândă. Spre deosebire de diferențele minore între plăcile de bază, atunci când vine vorba de teste de performanță, SSD-ul poate crește cu 20-25% viteza sistemului, mai ales dacă vorbim de unul de generație nouă.

Nu este un secret faptul că AMD are o viteză puțin mai mică pe SATA 3, spre deosebire de Intel, avantajul platformei este însă că AMD deține mai multe benzi pentru PCI Express, iar folosind unei soluții de stocare de acest tip sistemul este semnificativ mai rapid.

Ar mai trebui menționat că la momentul actual, ASRock Fatal1ty 990FX Killer este prima placă de acest gen, cu posibilitatea de conectare a unui SSD m.2, și au reușit acest lucru înainte altor producători. Sunt sigur că mulți entuziaști vor fi curioși să încerce această placă, și probabil vor fi dispuși să treacă la o platformă AMD pentru acest lucru. De ce nu? FX-9590 este un procesor suficient de puternic pentru a face față aproape oricăror cerințe ale unui utilizator entuziast.

Placa este destul de nouă, însă având în vedere că vorbim de o platformă AMD nu este deloc scumpă. Aceasta se poate găsi în magazine la un preț aproximativ de 600 Lei.

ASRock Fatal1ty 990FX Killer (25)