29 sept. 2014 | 16:43

Playtest: TP-Link TL-PA6010, un gadget util pentru o rețea mai mare de Internet

REVIEW
Playtest: TP-Link TL-PA6010, un gadget util pentru o rețea mai mare de Internet

TP-Link TL-PA6010 foarte probabil nu îți spune nimic. Este unul dintre acele gadgeturi nu memorabile, ci utile. Au o treabă de făcut și o fac bine, fiind actualizate din când în când pentru a o face și mai bine.

În februarie 2014, Playtech publica un review pentru TP-Link TL-PA4010 și caracteriza acest gadget drept „o soluţie eficientă pentru reţea prin priză“. TP-Link și-a actualizat dispozitivul și ne-a trimis modelul TP-Link TL-PA6010. Odată cu acest gadget pornim și o nouă rubrică, denumită „Playtest“. Nu este un review propriu-zis, dar nu este nici o știre sau o preluare de comunicat de presă. Folosim gadgeturi, ne plac și le prezentăm punctele forte și minusurile.

TPLink-9368

Prețul TP-Link TL-PA6010 este de aproximativ 400 de lei (mai mult sau mai puțin), iar o singură bucată costă circa 200 de lei. Nu prea ai ce face cu o singură bucată decât dacă ai pierdut una dintre cele două din pachetul original.

Ce face TP-Link TL-PA6010

TP-Link TL-PA6010 aduce ca noutate posibilitate de a face streaming de filme HD și 3D prin acesta, iar viteza ajunge la 600Mbps. În principal, e un dispozitiv gândit pentru extinderea rețelei în casă, dacă ai cablul de Internet la ușa de la intrare, dar vrei router-ul wireless în dormitor. Sunt tot felul de astfel de scenarii, mai ales când locuiești într-o casă și nu la bloc, iar TP-Link s-a gândit să vină cu această rezolvare.

Cu ajutorul tehnologiei HomePlug AV, TP-Link TL-PA6010 asigură o conexiune stabilă cu viteze de până la 600Mbps pe o distanță de maximum 300 de metri. Acestea sunt datele tehnice și nu am testat dispozitiv „la sânge“ pentru a vedea dacă respectă.

În testele de laborator mereu cifrele sunt mai bune. Ce trebuie să știi e că TP-Link TL-PA6010 vine în pachet cu cele două module (ambele cu câte un port RJ 45 Ethernet) și cu două cabluri destul de lungi. Se conectează la priză, conectezi cablul de Internet de la furnizor într-o parte și în partea cealaltă ai semnal.

TPLink-9366

Avantaje și minusuri pentru TP-Link TL-PA6010

TP-LINK TL-PA6010 este unul dintre cele mai mici adaptoare powerline şi are un consum de energie redus faţă de produsele existente. Atunci când nu există transmitere sau recepție de date o anumită perioadă de timp, trece automat din modul de utilizare în modul de reducere a consumului cu până la 80%.

Pe dispozitiv ai trei LED-uri: starea rețelei, starea Powerline și dacă este alimentat sau nu. Cu butonul „Pair“ asiguri comunicare între cele două. Datele sunt criptate folosind 128-bit AES și cam atât este de spus despre TP-LINK TL-PA6010.

Are minusuri? Desigur. Cel mai important e că nu vei ajunge niciodată la 600Mbps. Formularea „până la“ este destul de frumoasă în textele de marketing, dar departe de realitate. Te va deranja asta? Probabil că nu, căci, după cum am spus la început, contează mult utilitatea. Viteza e mai mare, asta e bine, suportă streaming HD, la fel de bine. Este o actualizare necesară kit-ului vechi. Dacă nu l-ai cumpărat, poți trece direct la acesta.

TPLink-9369

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele