18 dec. 2014 | 20:39

Philips I908 – Telefon cu preț decent, senzație premium [REVIEW]

REVIEW
Philips I908 – Telefon cu preț decent, senzație premium [REVIEW]

Când spui Philips, majoritatea persoanelor se vor gândi la televizoare sau, poate la becuri, sau unități de aer condiționat. Philips I908 este telefonul care ar putea face brandul cunoscut și în industria smartphone-urilor.

Philips I908 a fost lansat în urmă cu aproximativ o lună, alături de fratele său mai mare I928, și a fost și la noi în teste.

Smartphone Philips I908

Introducere Philips I908

La începutul acestui articol am scris ”brand” în loc de ”companie”. Acest lucru nu a fost accidental. Philips, atât pentru smartphone-uri cât și pentru televizoare, sau monitoare, se folosește de diverse companii pentru a le produce.

De exemplu, telefoanele Philips sunt produse de o companie chinezească dar, spre deosebire de integratori locali, precum Allview, Evolio sau E-Boda, olandezii se implică în designul și supraveghează procesul de asamblare.

În urma unui astfel de parteneriat a luat naștere și Philips I908. Cu toate că nu este primul smartphone testat de mine sub acest brand, este cel care a reușit să mă impresioneze cu adevărat. De la aspect și până la performanță, Philips I908 poate fi considerat un exemplu de companiile locale.

Pe scurt, specificațiile tehnice sunt următoarele: ecran de 5 inch full HD, procesor Mediatek octa-core de 1,7 Ghz, 2 GB memorie RAM, cameră foto frontală de 5 MP/principală de 13 MP, spațiu de stocare de 16 GB și baterie de 3.000 mAh. Totuși, sunt cazuri în care specificațiile nu spun nimic cu adevărat despre un smartphone. Să fie așa și în cazul Philips?

Smartphone Philips-0873

Puncte pro Philips I908

Voi începe detalierea celor spuse mai sus cu designul. Cu toate că smartphone-ul are o formă clasică și nu impresionează prin grosime, la prima atingere lucrurile se schimbă. Cu Philips I908 nu am avut senzația de dragoste la prima vedere și, sincer, nu l-aș fi cumpărat la impuls de pe vreun magazin online. Cu toate astea, când l-am luat în mână pentru prima dată am simțit un smartphone foarte bine construit și foarte bine închegat. Fără margini prea groase ale ecranului, fără carcasă care scârțâie, fără un sentiment care să îi trădeze prețul. Philips I908 este un telefon subtil, pentru cei care nu sunt interesați să iasă în evidență cu gadgeturile pe care le au. Am apreciat foarte mult carcasa de pe spate, creată dintr-un plastic cauciucat care imită textura de piele. Am mai văzut asta la unele modele de Samsung, însă smartphone-ul Philips a oferit o senzație mult mai bună. Telefonul pur și simplu se potrivește în palmă.

Smartphone Philips-0860

Și degeaba ar fi un smartphone frumos, dacă nu ar avea performanțe pe măsură. Există nenumărate telefoane elegante, dar care dezamăgesc, însă nu este cazul și cu noul model de sub brandul Philips. Procesorul octa-core, combinat cei 2GB memorie RAM asigură o viteză foarte mare, atât în browsing și aplicații, cât și în jocuri. Orice program am încercat pe acest telefon, nu am reușit să-l fac să ”sughițe”. În general sunt sceptic în ceea ce privește smartphone-urile mai ieftine cu dotări puternice, pentru că experiența mi-a demonstrat că specificațiile nu se ridică la nivelul așteptările, însă singurul lucru pe care îl pot reproșa acestui telefon este că uneori agață în meniu. Este o chestiune de o fracțiune de secundă, dar am sesizat-o, așa că trebuie penalizat.

Smartphone Philips-0871

Dacă tot am pomenit de jocuri, trebuie menționat că acestea se vor vedea foarte bine pe display-ul de tip IPS. Culorile sunt redate, din punctul meu de vedere, cu acuratețe și unghiurile de vizualizare sunt largi. Sincer, prefer display-urile mai saturate, precum cele produse de Samsung, dar majoritatea persoanelor vor aprecia tonurile temperate oferite de Philips I908. Mi-ar fi plăcut o luminozitate ceva mai crescută, însă m-am descurcat cu smartphone-ul și în lumina directă a soarelui.

Smartphone Philips-0867

Și cum jocurile și filmele consumă foarte multă baterie, trebuie să vă vorbesc despre autonomie. Aceasta este peste medie, însemnând că telefonul duce peste o zi în condiții de utilizare intensă. Numele complet al smartphone-ului este Philips Xenium I908, gama Xenium fiind cunoscută pentru autonomia crescută, iar acest nou model nu dezamăgește. Cu toate că nu am găsit butonul de Power Saver cu care utilizatorii acestui telefon sunt obișnuiți și nici setările speciale de economisire a bateriei, telefonul rezistă chiar și până la două zile folosit cu moderație.

Smartphone Philips-0860

Dar destul despre ce poate face smartphone-ul pentru tine, să vorbim despre ce poți face tu cu acest smartphone. Aici mă refer la fotografii. Camerele foto sunt ambele peste medie atunci când le comparăm cum unele de pe smartphone-uri poziționate similar. Poate doar cei de la HTC mai incorporează camere atât de bune pe telefoane poziționate ca preț pe segmentul mid-range. Revenind, totuși, la camerele de pe cele de pe Philips, camera de selfie-uri e perfectă pentru narcisiști, iar cea principală scoate fotografii bune chiar și în condiții de lumină mai scăzută. Puteți să-mi vedeți încercările de a fi artist în galeria de mai jos.

Smartphone Philips-0862

Puncte contra Philips I908

Din păcate, sunetul scos din difuzor este slab din punct de vedere al calității. Experiența multimedia nu este completă fără un sunet bun, iar Philips I908 nu se ridică la nivelul așteptărilor din acest punct de vedere. Și, având în vedere că vârfurile de gamă de anul trecut (Galaxy S4, LG G2) oferă toate aspectele de mai sus (mai puțin autonomia), cei care caută un smartphone strict pentru gaming și urmărirea clipurilor video probabil vor alege alte telefoane.

Smartphone Philips-0856

Disponibilitatea este încă o problemă. Smartphone-ul este disponibil numai în oferta RCS&RDS și nu poate fi găsit în oferta altor magazine. Asta înseamnă că prețul nu va scădea prea curând, decât dacă decid cei de la Digi. Cei care vor acest smartphone trebuie să știe că vor trebui să opteze pentru un abonament de voce de la RCS&RDS, dar vor putea plăti telefonul în rate și acesta nu va fi blocat în nicio rețea.

Smartphone Philips-0854

Concluzie Philips I908

Smartphone-ul Philips I908 este un exemplu pozitiv de ”chinezărie”. Compania olandeză a ales bine producătorul, iar acest lucru se vede și se simte. Spre deosebire de unele dispozitive lansate de companiile românești, terminalul Philips nu va încerca să îți obțină admirația prin trucuri ieftine, ci te va lăsa să te îndrăgostești de el și nu îți va frânge inima.