10 oct. 2014 | 13:45

Office gratuit: top 10 soluţii și motive pentru a profita la maximum de Google Docs

ACTUALITATE
Office gratuit: top 10 soluţii și motive pentru a profita la maximum de Google Docs

Office gratuit de la Microsoft încă nu avem, dar avem alternative. Luăm o pauză de la lista cu comenzi utile pentru Microsoft Office și îți prezentăm alternativa de Office gratuit de la Google.

google drive

În loc de un Office gratuit de la Microsoft,  poate fi folosit ca o suită de aplicaţii de birou principală. Vine cu toate funcţiile de care aveţi nevoie, este capabil să deschidă orice tip de documente şi, mai important decât orice altceva, este complet gratuit.

Singura voastră limitare în ceea ce priveşte utilizarea Google Docs este legată de spaţiul pe care îl aveţi la dispoziţie. Puteți alege însă unul dintre laptopurile prezentate de noi pentru a avea mai mult spațiu pe computer pentru fișiere. Avem cele mai ieftine modele, dar nu lipsite de performanță. Avem cele mai ușoare laptopuri de luat peste tot. Desigur, nu lipsesc cele mai performante.

Office gratuit de la Google funcţionează offline

Deşi pentru mulţi dintre noi Google este sinonim cu servicii online, Google Docs funcţionează la fel de bine şi ca . Puteţi crea documente noi sau le puteţi accesa pe cele pe care le-aţi creat deja fără să aveţi o conexiune la internet. Când veţi reveni online, documente voastre se vor sincroniza cu Google Drive şi nici măcar nu vă veţi da seama.

Google Docs offline funcţionează doar pe Google Chrome, deci dacă nu vă încântă browserul gigantul din Mountain View, aveţi o problemă. Partea bună este că acest browser e cross-platform şi merge la fel de bine şi pe Windows sau Mac, cât şi pe Linux sau Chrome OS. De asemenea, trebuie să instalaţi extensia Google Docs de la această adresă.

Dacă aţi trecut prin aceste etape, mergeţi pe docs.google.com, faceţi un click pe cele trei liniuţe din stânga sus pentru accesarea meniului, mergeţi la Settings şi activaţi Offline Sync. Instant, veţi fi transferat pe pagină nouă unde trebuie să confirmaţi respectiva alegere. După ce aţi urmat aceşti paşi, pentru a vă accesa documentele când nu sunteţi conectat la internet, deschide Chrome şi accesaţi docs.google.com ca şi cum aţi fi online.

google drive offline docs

Office gratuit pentru colaborare cu alți oameni

Deşi această afirmaţie ar putea părea o ofensă la adresa suitei Office create de Microsoft, este doar o realitate. Google Docs este mult mai bun când vine vorba de colaborarea cu prietenii la un proiect. Puteţi deschide mai mulţi acelaşi document în acelaşi timp, puteţi vedea cursorul celorlalte persoane şi le puteţi urmări în timp real cadenţa la tastare.

Pentru a activa această funcţie deschideţi un document, mergeţi în meniul File şi alegeţi Share. Veţi fi invitat să introduceţi adresele de email ale celor cu care vreţi să colaboraţi şi, de asemenea, vă va fi generat un URL pe care îl puteţi partaja cu oricine altcineva v-aţi dori să va poată modifica acel document.

Tot din câmpul share, puteţi partaja un document cu cineva, fără ca respectiva persoană să-l poată edita în vreun fel. Partea bună este că va avea în permanenţă cea mai recentă versiune a sa în indiferent de câte ori va accesa respectiva adresă web pe care i-o daţi. Pentru un plus de interactivitate, puteţi da opţiunea unor persoane care vă văd documentul să ataşeze acestuia comentarii, fără să-i poată modifica textul efectiv. Google Docs Publicare publishing

Office gratuit de la Google pentru partajare ușoară

Direct din Google Docs puteţi deschide şi partaja un document pentru a putea fi accesat online de către oricine. Este suficient să mergeţi în meniul File, să alegeţi Publish şi să confirmaţi decizia pe care aţi luat-o. Veţi primi un link pe care îl puteţi puteţi posta pe Facebook sau orice altă reţea socială şi, în acelaşi timp, veţi avea acces la un cod de embed pentru a integra conţinutul documentului în website-ul personal.

Marea diferenţă dintre un fişier partajat şi unul publicat este că nimeni nu poate modifica un document publicat, deoarece nu are acces la meniurile din Google Docs pe care le vedeţi când creaţi sau editaţi un document. Practic, documentul vostru se transformă într-o pagină web pe care o puteţi vedea online. Google Docs sugestie spelling ortografie

Office gratuit de la Google are spell checking

Cei care scriu mult documente în Microsoft Word sunt foarte încântaţi de modulul de auto corectare pentru limba română integrat în suita celor de la Microsoft. Google Docs oferă ceva similar. El este activat implicit pentru limba engleză. Pentru a-l schimba pe română, mergeţi în meniul File – Language şi selectaţi Romanian. În acest fel definiţi practic limba documentului respectiv, atât. Această selecţie nu influenţează nimic altceva.

Dacă aţi trecut prin respectiva etapă, pentru a profita de corecţia ortografică, faceţi click pe Tools şi activaţi Spell Check. Veţi fi întâmpinat de o fereastră similară cu cea de mai sus prin care puteţi schimba un cuvânt cu unul sugerat, puteţi ignora o greşeală sau puteţi adăuga un cuvânt nou dicţionarului vostru personal din Google Docs. Pentru a sări rapid de la o aşa numită greşeală puteţi folosi combinaţia CTRL + ‘ pentru următorul cuvânt subliniat sau CTRL + ; pentru cel anterior.

Personalizarea dicționarului în office gratuit

Dacă o să scrieţi din ce în ce mai mult în Google Docs şi vreţi să profitaţi de corecţia ortografică integrată în acesta, un dicţionar personal stufos vă va face viaţa mult mai uşoară. Pentru a-l accesa, din Tools, faceţi un click pe Personal Dictionary. Aici puteţi adăuga cu uşurinţă cuvinte noi şi, tot de aici, puteţi elimina un cuvânt pe care l-aţi adăugat din greşeală. Această listă de cuvinte ar fi bine să o parcurgeţi şi preventiv, pentru a fi siguri că nu v-a scăpat ceva.

Google Docs link url

Link-uri – căutare și inserare în această suită office gratuită

Google Search este foarte bine . Această relaţie vă ajută să fiţi mai eficienţi când vine vorba de inserat link-uri în documentul curent. În loc să deschideţi un tab nou şi să căutaţi ceva pe Google pentru a obţine URL-ul din spate, este suficient să faceţi click dreapta pe un cuvânt şi să alegeţi Link sau să apăsaţi combinaţia de taste Ctrl+K. Automat vă vor fi afişate primele rezultate dacă aţi căuta acele cuvinte pe Google. De asemenea, în câmpul Link ce va apărea în partea de jos a ferestrei puteţi să introduceţi un nou termen de căutare pentru a obţine exact link-ul pe care vi-l doriţi. Când aţi făcut click pe una dintre adresele web afişate vă rămâne asociată respectivului termen din proiectul vostru.

Office gratuit cu modul de cercetare

Google Docs vine cu ce poate fi afişată în partea dreaptă a ferestrei de editare. Aceea funcţionează ca un mic browser şi facilitează integrarea în documente de note de subsol sau citate. Pentru a o apela, din Tools, selectaţi Research. Tot aici puteţi găsi imagini pe care să le folosiţi într-un articol. De asemenea, dacă aveţi nevoie de o bibliografie, aceasta este un punct bun de start.

stiluri

Office gratuit de la Google are stiluri ca Word

Pentru un aspect uniform şi o eficienţă sporită este mult mai uşor să folosiţi în editarea unui document stiluri, în loc să modificaţi aspectul fiecărui rând în parte. Dacă aveţi zece subtitluri, în loc să le selectaţi pe fiecare în parte şi să alegeţi fontul, dimensiunea, grosimea sau înclinaţia, puteţi face click pe Heading 1.

Este foarte uşor şi să alegeţi ce se întâmplă atunci când faceţi click pe un anumit Heading. În primul rând, selectaţi o bucată de text, personalizaţi-o prin selectarea unui anumit tip de font, a unei dimensiuni şi a altor câteva aspecte care vă încântă. După aceea, faceţi click pe Normal text în bara de meniu, poziţionaţi cursorul în partea dreaptă a unuia dintre Heading-uri şi selectaţi Update Heading 1.

Dacă vreţi să salvaţi stilurile definite aici pentru a le folosi şi în alte documente, mergeţi în acelaşi meniu în partea de jos la Options şi alegeţi „Save as my default styles“.

Copiază şi lipește cu Web Clipboard în acest office gratuit

Clipboard-ul, dacă termenul vă este străin, este zona din memoria unui sistem în care se stochează informaţiile atunci când le copiaţi, indiferent dacă este vorba de filme, o imagine de pe o pagină web sau o bucată de text dintr-un document. Google vă oferă un Web Clipboard care se propagă în Google Docs, Sheets şi Slides, indiferent de PC-ul pe care îl folosiţi sau de locaţia din care accesaţi librăria voastră de documente online.

Din păcate, nu orice selectaţi în Google Docs şi daţi copy se duce în Web Clipboard. Pentru a personaliza conţinutul acestuia şi pentru a insera într-un document informaţiile stocate acolo, din meniul Edit, poziţionaţi cursorul pe Web Clipboard.  Printr-un click pe „Copy selection to web clipboard“ veţi insera în acest spaţiu digital un text, un desen sau o imagine selectată anterior. Dacă nu aţi interacţionat cu ceva din Web Clipboard pentru o perioadă mai lungă de 30 de zile, acea informaţie va dispărea de pe serverele Google.

Google Docs Google Translate add-on

Integraţi add-on-uri în office gratuit de la Google

Așa cum se poate în Chrome, și Google Docs suportă nişte mici aplicaţii intitulate add-ons, pentru extinderea funcţionalităţii acestuia. Acestea sunt create in Google Apps Script şi pot fi instalate din Tools – Manage Add-ons. Tot de acolo pot fi şi accesate după ce le-aţi instalat.

Un exemplu bun al acestei funcţionalităţi este Google Translate. După ce aţi instalat acest add-on, selectaţi o bucată de text, mergeţi la tools – add-ons şi accesaţi-l. Printr-un click pe Translate, veţi avea instant o traducere a respectivul text, fără să părăsiţi fereastra de editare.

Office gratuit de la Google e simplu şi util

Similar din multe puncte de vedere cu Microsoft Office, Google Docs începe să fie din ce în ce mai util pentru toţi cei care vor să editeze un document în deplasare simplu şi rapid. Apropo, nu tot ce scrieţi în Docs trebuie să rămână online. Cu un document deschis, printr-un click pe File – Download îl puteţi descărca pentru editare offline în .doc sau pentru a-l trimite mai departe în .pdf.

„Gadget de student“ se întinde pe parcursul a aproape două luni și avem multe de spus despre ce gadgeturi și produse terțe ar fi necesare unui student. La fiecare două zile vom publica un articol în campania „Gadget de student“, aducând laolaltă sfaturile și gadgeturile pentru un plus de eficiență în viața de student.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele