11 nov. 2014 | 07:45

O nouă dovadă că iOS nu este imun la malware: Masque Attack

ACTUALITATE
O nouă dovadă că iOS nu este imun la malware: Masque Attack

Masque Attack este numele celui mai recent malware descoperit în urmă cu câteva zile pentru dispozitivele preinstalate cu iOS.

iOS Malware masque attack

După mai mulţi ani în care am trăit cu impresia că sistemul de operare pentru mobile dezvoltat în Cupertino este , 2014 este anul în care vedem tot mai multe dovezi că nu este deloc aşa. Nu au trecut nici câteva zile de la primele rapoarte despre , iar acum aflăm informaţii despre un nou malware pentru iOS.

Cei de la FireEye sunt primii care au descoperit un nou malware de iOS intitulat Masque Attack. Acesta din urmă se manifestă prin înlocuirea aplicaţiilor de pe al vostru dispozitiv Apple cu unele false cu scopul de a vă fura datele de autentificare folosite în interiorul lor. Ca funcţionalitate, ideea este similară cu cea a atacurilor online de tip phising, doar că acum nu mai vorbim de pagini web, ci de aplicaţii. Deşi este posibil să sesizaţi că există o problemă cu o aplicaţie şi să nu o mai folosiţi sau să o reinstalaţi, clonele de aplicaţii se pare că au abilitatea de a vă accesa informaţiile stocate anterior în versiunea originală a respectivului program. Respectivele informaţii pot include adrese de email sau token-uri de autentificare pe anumite site-uri care reduc la zero utilitatea unei parole clasice. Cu alte cuvinte, toate conturile voastre online sunt subit puse în pericol.

În acelaşi raport al FireEye se detaliază clar faptul că Masque Attack funcţionează la fel de bine atât pe dispozitivele cu iOS 7.1.1, cât şi pe cele cu iOS 8.1. Nici măcar noul beta de iOS 8.1.1 nu este imun la această problemă. Rămâne acum să aşteptăm un comentariu oficial de la Apple pe marginea acestui subiect pentru a aprecia cum se cuvine amploare fenomenului descris mai sus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele