27 mart. 2014 | 15:20

Nvidia Pascal, noua generație de GPU-uri

ACTUALITATE
Nvidia Pascal, noua generație de GPU-uri

Nvidia Pascal reprezintă noua generație de GPU-uri ale producătorului, anunțată în cadrul conferinței GTC.

Nvidia Pascal

Cipul grafic Nvidia Pascal este destinat generației următoare de super-computere, stații de lucru și computere de gaming. Cipul vine și cu o nouă tehnologie proprietară numită NVLink și folosește memorie 3D pentru a amplifica lățimea de bandă dintre GPU și memorie. Tehnologia 3D reprezintă printarea cipurilor de memorie, pe același wafer, unul peste celălalt, spre deosebire de tehnologia actuală, care permite doar interconectarea cipurilor de memorie pe un PCB.

NVLink reprezintă un sistem de comunicare directă între cipuri, practic cu ajutorul PCI Express cu capabilități DMA. Această soluție permite unirea transferului dintre memorie, GPU și CPU pe mai multe benzi PCI Express. Software-ul este momentan perfect capabil să adopte această soluție destul de ușor și poate oferi un surplus de performanță semnificativ folosind această tehnologie.

Dimensiunea plăcii este mai mică datorită tehnologiei de producție 3D a memoriei, tot modulul respectiv fiind de 3 ori mai mic ca alte soluții actuale. Nvidia Pascal are o lățime de bandă de aproape patru ori mai mare ca un cip grafic actual și permite folosirea a până la 12 benzi PCI Express 3.0.

Nvidia pascal 1