03 iun. 2014 | 00:11

WWDC 2014: Lecția Apple – conectează totul și privește spre viitor

ACTUALITATE
 WWDC 2014: Lecția Apple - conectează totul și privește spre viitor

Dacă ignori orice istorie Apple din ultimii șapte ani, evenimentul WWDC 2014 de astăzi e cel mai entuziasmant. Concentrat în totalitate în jurul software-ului, a reușit să readucă un pic din acel “Ding” al Universului de care vorbea Steve Jobs.

Apple CEO Tim Cook departs the stage following his keynote address at the Worldwide Developers Conference in San Francisco

Apple a prezentat într-o dimineață de 2 iunie la San Francisco noul OS X Yosemite, sistemul de operare pentru Macbook și Mac, dar și iOS 8, noul sistem de operare pentru iPhone și iPad. Amândouă vor fi lansate public în toamnă, după prezentarea de la WWDC 2014.

Continuitate a fost cuvântul esențial, iar productivitatea e cea pe care a țintit-o Apple. Firma din Cupertino nu a vrut să impresioneze prin ceva individual, ci printr-un pachet mai complet ca niciodată. Unii m-ar putea acuza că sunt un fanboy Apple. Sunt, dar astăzi firma din Cupertino a arătat viziune de viitor. Expun în patru puncte ceea ce s-a întâmplat în seara asta la WWDC 2014 și merită amintit.

Un pachet complet Macbook – iPhone – iPad

Dacă vreți din toamnă o combinație perfectă între laptop și telefon sau telefon și tabletă, Apple vi le ofertă. Pentru că ele nu mai sunt doar produse individuale foarte bune, ci conclucrează. O echipă Apple, care a pare a atinge maturitatea și evoluează într-o nișă a excelenței.

Tim Cook, șeful Apple a vorbit la WWDC 2014 despre continuitate între dispozitive. Totul pornește de la iPhone. El este piatra de temelie a întregulșui angrenaj. Și cu ajutorul AirDrop, sistemul de comunicare dintre dispozitive, tot ce face iPhone, poate face și un Mac sau un iPad.

Sunteți sunat pe iPhone? Răspundeți pe Mac sau pe iPad. Primiți un SMS, nu mai scoateți telefonul din buzunar și nu vă mai chinuiți să tastați. Ei bine, da, scrieți un SMS direct din Mac sau iPad. Vreți niște internet pe drum? Deschideți hotspot-ul pe iPhone din Mac-ul vostru. E un pachet complet.

Apple vice president of software engineering Craig Federighi introduces Apple's IOS X Yosemite operating system  at the World Wide developers conference in San Francisco

Apple va aduce un iPhone mai mare la toamnă, categoric. Dar pentru utilizatorii săi, nu puțini (50 de milioane pe dispozitive iOS) nevoia de un ecran mai mare a dispărut aproape acum, pentru că tot ce e în jur poate fi conectat la telefon, care e un hub al comunicării.

Nu e doar atât. iCloud Drive e un serviciu asemănător Dropbox și Google Drive pentru utilizatorii Apple, disponibil nu numai pe platforma proprie, ci și pe Windows.

Mail-ul? Scrieți-l de pe drum, ajungeți la birou, puneți iPhone-ul lângă laptop și puteți să îl continuați de pe ecranul mai mare. Calculatorul recunoaște automat prezența telefonului și vă trimite notificare. În plus, atașați fișiere de până la 5 GB cu MailDrop.

Prezentarea completă a caracteristicilor poate fi citită aici.

Un pod. Steve, de-acolo de sus, sper că ești mulțumit de WWDC 2014. Tim Cook a reușit să facă ceva extraordinar – să conecteze trei produse și să le facă unul singur, mai puternic. 2 iunie 2014, Apple reinventează podul între dispozitivele sale.

Nu fi original, fii mai bun decât originalul

Continuitatea și podurile au reprezentat lecția numărul 1. Lecția numărul 2 e veche pentru Apple. Artiștii buni copiază, artiștii extraordinari fură. Ei bine, Apple a făcut asta în mod repetat pe 2 iunie. Aplicații nou introduse, caracteristici pe care le-am văzut la alte produse.

Care e secretul? Nu e nimic de lăudat la Apple. Producătorii de aplicații prezenți în sală erau încântați, dar Apple tocmai fura una câte una. Noul Spotlight pentru căutare în OS X Yosemite? La fel ca Alfred, un organizator excelent pentru ecosistemul Mac.

Apple CEO Tim Cook introduces the IOS 8 operating system during his keynote address at the Worldwide Developers Conference in San Francisco, California

Mail-ul de pe iPhone și iPad? O clonă după Mailbox. Putem să ștergem și să arhivăm mesajele printr-un swipe.

Noul iMessage? Aici Apple a intervenit masiv și a introdus și un pic de WhatsApp și un pic de Snapchat. Fără nicio rușine.

Noua posibilitate de organizare a fotografiilor și funcția de family sharing? Putem să adăugăm șase conturi, ca pe Android sau Windows Phone. Fotografiile sunt organizate online, ca pe Dropbox (Carousel). Dar ce a făcut Apple extraordinar este protecția dintre device-uri. Dacă ai un copil și are iPad, atunci vei ști când cumpără o aplicație și îi vei da voie sau nu de pe telefonul sau calculatorul tău.

Noua tastatură? Inspirată din toate celelalte tastaturi predictive de pe piață.

Să prevezi viitorul înainte să se întâmple

Health e noua aplicație care integrează diverse produse terțe. Apple nu a venit cu iWatch, un ceas inteligent. Nici măcar cu o brățară de fitness. Dar a venit cu o platformă. Totul despre software, iar Health integrează de la aplicații cum ar fi Runtastic, până la cele care monitorizează tensiunea, glicemia sau cântare wireless.

E un început, nicidecum un prezent. Iar Apple se duce către un viitor în care dispozitivele noastre vor fi parteneri pentru sănătate. Toate accesoriile medicale vor fi dotate cu bluetooth sau Wi-Fi, iar Apple le prezintă tuturor această platformă unde vom avea fișa noastră medicală. Poate nu va fi un succes acum, dar anticipă.

Screen Shot 2014-06-03 at 00.01.15

La fel de anticipativă este și platforma pentru case inteligente. Nișa este extrem de limitată, dar Apple așterne covorul magic al lui Alladin în fața dezvoltatorilor și le spune: noi suntem pregătiți, voi ce mai așteptați? Știți pe ce s-a lansat Instagram prima oară? Sau Mailbox? Sau orice aplicație mare? Pe ecosistemul Apple. Și motivul a fost pregătirea. Google va inova lumea mașinilor și internetului, va rămâne o companie extraordinară, dar rămâne de văzut dacă acest control absolut exercitat de Apple asupra propriului ecosistem va fi apreciat în continuare.

Ascultă dorințele oamenilor

Ce voiam toți de la iOS și OS X? Un pic din lumea Android. Un pic din posibilitatea de a modifica interfața după dorințele noastre. Apple a făcut-o. Dar în stilul propriu.

Tastaturile terțe vor putea fi instalate acum și pe iPhone sau iPad. Așadar, drumul e deschis către Swipe pentru iPhone în standard.

Screen Shot 2014-06-03 at 00.01.47

Widget-uri. Dorința oamenilor de a nu fi blocați în ecranul clasic al Apple, fără meniu de aplicații, fără numeroase pagini nu a fost îndeplinită. Apple a făcut-o în stilul Cupertino. Mai discret, cât să-și păstreze bocancul autoritar asupra propriei curți. Vom putea instala widget-uri create de programatori, dar acestea vor fi disponibile în Bara de Notificări, ascunsă la un swipe de sus în jos distanță. Acolo vom avea poate ultimele notițe din Evernote, ultimele scoruri din campionatul de fotbal sau un calendar nou.

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele