21 iul. 2014 | 14:30

Jaguar lucrează la conceptul de Smart Car

ACTUALITATE
Jaguar lucrează la conceptul de Smart Car

Există multe discuții despre conceptul Smart Car, și bineînțeles, multe din companiile producătoare de automobile doresc să fie o parte din aceste discuții. Chiar și Jaguar vrea un loc la masa ”băieților mari”,  lângă Volvo, Ford, Google și Apple.

Jaguar Smart Car

Conceptul de Smart Car, cel la care lucrează și Jaguar printre altele, are ca scop transformarea experienței de condus într-una mai sigură prin folosirea a multitudinii de elemente tehnologice pentru a elimina distragerile umane. Va exista probabil un moment când mașinile vor putea trimite mesaje, naviga pe internet și efectua apeluri video pentru ca șoferul să fie mai atent la drum, însă până atunci discutăm de o tehnologie pe care Jaguar o dezvoltă pentru Land Rover, o tehnologie cu numele de Smart Assistant.

Se spune că Smart Assistant este capabil să identifice șoferul automobilului după smartphone-ul său, și este capabil să învețe stilul de condus și obiceiurile sale din mașină. Informația este prelucrată apoi cu ajutorul unui algoritm care ține cont și de alte elemente precum calendarul său, informațiile despre trafic și vreme, pentru a prezice și a monitoriza o serie de task-uri mai puțin esențiale. Smart Assistant este activ înainte ca șoferul să se urce în mașină, ajustând scaunul, oglinzile și volanul, în funcție de preferințele acestuia.

Odată ce asistentul a învățat preferințele șoferului, acesta poate realiza o parte din task-urile obișnuite ale acestuia, care nu au legătură cu condusul. Mai exact, dacă utilizatorul își sună șeful în fiecare dimineață, acesta va fi întrebat dacă vrea să efectueze acel apel când se urcă în mașină. La fel se întâmplă când întârzii la serviciu, asistentul te va întreba dacă vrei să comunici acest lucru printr-un mesaj sau un apel telefonic.

Tehnologia este încă în lucru după cum spun cei de la Jaguar, și se menționează faptul că este bazată pe sistemul de stocare cloud. Așadar dacă vrei să închiriezi o mașină de același tip, atunci când ești plecat din țară, toate setările respective pot fi localizate pe acel automobil.

Jaguar Smart Car 1