03 mart. 2014 | 17:37

Innovation Labs 2.0: Idei de aplicații la hackaton-ul din București

TEHNOLOGIE
Innovation Labs 2.0: Idei de aplicații la hackaton-ul din București

Mulți tineri care poate visează la Silicon Valley au venit cu mic cu mare să participe la o inițiativă locală foarte frumoasă. Programul Innovation Labs de care vă povesteam, dedicat studenţilor şi tinerilor profesionişti care îşi doresc să pună bazele propriilor startup-uri în tehnologie, a fost pornit cu mare succes în București.

idei de aplicații

Innovation Labs 2.0

Am fost și noi prezenți la evenimentul care a marcat această primă etapă și am fost impresionați de anvergura programului și, mai ales, de entuziasmul tinerilor participanți.

Innovation Labs 2.0, organizat de TechLounge cu sprijinul Orange şi Microsoft, a debutat cu un hackathon în Universitatea Politehnica Bucureşti, pe 1 şi 2 martie.

Foarte, foarte mulți tineri interesați de viitorul carierei lor în sfera IT&C au participat la acest eveniment. Cred că au fost aproape 200 de tineri prezenți pentru participare la hackaton, dar și pasionați de tehnologie, au fost și oficiali din companii de profil și oameni interesați de idei de investiții. Atmosfera mi s-a părut impresionantă și în deplin acord cu ritmul industriei IT&C, în general – accelerată, entuziastă, pasionantă, plină de idei de aplicații, chiar dacă unele mai inspirate decât altele.

Innovation Labs 2.0

Au fost înscrise 51 de proiecte de idei de aplicații, în urma unei preselecții. Fiecare concurent, participant individual sau reprezentant al unei echipe, a avut la dispoziţie un minut pentru a-şi prezenta ideile de afaceri în faţa audienţei. În urma votului acordat de public și juriu, au fost alese la fața locului de 30 de proiecte, care au beneficiat ulterior, pe parcursul a 24 de ore intense, de îndrumarea profesioniștilor în domeniu pentru a ajunge prototipuri şi concepte valide de business.

Idei, idei, idei…

Cum spuneam, au fost multe idei de aplicații, mai mult sau mai puțin realizabile și mai mult sau mai puțin valide într-un univers tehnologic concurențial și legal. O idee amuzantă care mi-a rămas în minte era despre o aplicație pentru conectarea cu persoanele străine din jurul nostru, pe principiul că, dacă nu ai curaj să abordezi o fată frumoasă în autobuz/tren etc, să poți în schimb să o apelezi printr-o aplicație pe mobil – evident, aplicația trebuie folosita de ambele parti, printr-un sistem de tip „around me”.

O idee de proiect care ne-a lăsat mască era o aplicație care să trimită notificări cand se uploadează filme noi pe… VPlay sau torente pe Filelist? Este o dovadă în plus că avem tineret deștept, dar mai puțin educat în consumarea legală a online-ului. Bine, era vorba de o problemă cu care se confruntă tânărul respectiv, e clar. Și, ironic sau nu, cred că ar avea mare succes dacă ar fi implementată. Totuși, consider că este un nou indiciu pentru companii că, poate, ar trebui să se concentreze mai mult în direcția acestui tip de educare. 

O altă problemă cu care în mod vădit se confruntă tinerii studenți s-a conturat la Innovation Labs 2.0 sub forma unei idei care îți amintește de momentele cand te duceai să iei pachetul trimis de acasă printr-o cunostință, de la garta sau de la microbuz. A fost propusă o aplicație care să faciliteze transportul de pachete prin oameni care călătoresc în direcția destinatarului și sunt dispuși să facă astfel de livrări gratuit.

O idee care mi-a plăcut a fost o platformă de monitorizare a erorilor javascript pe diverse site-uri, idee pe care m-am bucurat să o văd și în finală, mai cosmetizată, în urma îndrumării primite de la specialiști.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Innovation Labs 2.0 Politehnica/”/]

 

În cea de-a doua zi a hackathon-ului, pe 2 martie, a avut loc o sesiune demo pentru aplicaţiile dezvoltate în cele 24 de ore, cu prezentarea ideilor de afaceri în faţa juriului. În finală au ajuns 16 echipe, care vor beneficia pe parcursul următoarelor trei luni de mentorat şi susţinere pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Mi se pare lăudabil că antreprenoriatul este susținut de companii mari active în România, precum Orange, în cazul de față. Creativitatea și dezvoltarea personală în rândul tinerilor chiar trebuie încurajate într-o țară, cu atât mai mult cu cât vorbim și de o industrie cu un ritm de evoluție atât de alert.

Fiecare echipă a avut la dispoziţie trei minute pentru a convinge juriul. Mi s-a părut incredibilă diferența în modul în care au fost realizate prezentările, față de prima înfățișare, a celor 51 de proiecte. S-a simțit foarte mult aportul specialiștilor în ghidarea tinerilor, care au știut să fie mult mai organizați în expunerea proiectului propus.

Innovation Lab Insert

Finaliștii de la București

Iată și lista finaliștilor, unele dintre aceste idei de aplicații ne-au atras și nouă atenția în prezentarea inițială, a celor 51 de proiecte :):

1. TrafficVoice – aplicație pentru șoferii profesioniști, cu acces în timp real către informații, prin stații radio CB (comunicații pe distanțe scurte)

2. Candy Crushers – aplicație Android pentru organizarea tratamentului medical

3. Coffee Coders – aplicație web & mobile pentru facilitarea tranzacțiilor imobiliare

4. CookBuddy – aplicație de bucătărie, cu urmărirea rețetelor într-un mod foarte simplu și practic, folosind comenzi vocale

5. eHonk – aplicație care te avertizează în parchezi intr-un loc greșit

6. GetITDone – aplicație pentru Microsoft Surface, pentru muzicieni și pasionați de muzică

7. MooseBlasters – aplicație pentru măsurarea nivelului de alcool – e bine de știut înainte de a ajunge în fața poliției, nu? 🙂

8. Nivalis – aplicație pentru determinarea comportamentului cumpărătorului, pe baza anumitor obiceiuri de cumpărare și a 9. activității din magazin

9. Openmind – platformă de analiză retail

10. TeamFeature – API care poate fi integrat cu ușurință în website-uri, cu scopul programării activităților

11. Thot – aplicație socială, prin care oamenii își arată disponibilitatea de a livra, pe traseul lor, un pachet al altei persoane

12. UpRise – aplicație socială, cu scop interactiv, pe indeplinirea anumitor angajamente

13. WebSeers – aplicație de determinare a anumitor tendințe pe baza rețelelor sociale și a jocurilor video

14. JS Rescue – platformă de identificare și raportare a erorilor javascript

15. Cageware – aplicație cross-platform pentru fermierii care caută să își vândă producția de grâu diferitelor depozite, la anumite prețuri

16. Cakebreak – aplicație de photo sharing care oferă posibilitatea trimiterii anumitor imagini selectate către anumiți prieteni, direct de pe smartphone

Din juriu au făcut parte: Todi Pruteanu (Business Strategy Manager Microsoft România), Julien Ducarroz (Chief Commercial Officer Orange), Crina Ţenovici (Head of Data and B2B Communication Orange), Raluca Georgescu (Co-Organizer E-Commerce Awards Gala GPeC), Teodor Ceauşu (Country Manager IXIA România), Andrei Pitiş (angel investor şi profesor asociat în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti), Răzvan Rughiniş (Profesor Universitatea Politehnică Bucureşti), Ioana Petrescu (Profesor Asociat University of Maryland, astăzi numită Ministru de Finanțe), Cristi Badea (Co-Fondator Mavenhut) şi Lucian Grămescu (Operations Manager Junior Achievement România).

Mai departe…

Innovation Labs 2.0 va continua cu trei luni în care tinerii vor participa la discuţii deschise cu experţi din diferite domenii. Practic, vor avea mentori care îi vor ajuta să îşi dezvolte în continuare produsele. Mi se pare o experiență practică extrem de utilă.

Pașii următori pentru cele 16 echipe finaliste care au evoluat în acest weekend sunt:

·  TechTalks (4 martie – 15 mai): discuții de aproximativ 2 ore cu antreprenori de top şi lideri din industrie despre diferitele aspecte ale propriului business

·  Mentoring Sessions (4 martie – 23 mai): sesiuni de îndrumare cu profesionişti din zona de tehnologie şi cu antreprenori

·  Boost Day (7 – 11 aprilie): etapa în care toate echipele prezintă produsul în faţa juriului si a mentorilor pentru a primi feedback şi a evidenția progresul făcut

·  Demo Day (19 – 23 mai): prezentarea produselor dezvoltate de-a lungul programului în faţa unor investitori, jurnalişti, antreprenori şi lideri din industrie

Și, pentru că Innovation Labs 2.0 nu se rezumă la București, pasionaţii de tehnologie și cu idei de aplicații se pot înscrie la hackathon-ul care se va desfăşura pe 8 şi 9 martie la Cluj. Înregistrările sunt deschise până joi, 6 martie, pe site-ul oficial.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Innovation Labs 2.0 galerie/”/]