14 oct. 2014 | 13:46

Cea mai importantă descoperire pentru baterii reîncărcabile

ACTUALITATE
Cea mai importantă descoperire pentru baterii reîncărcabile

O echipă de cercetători din Singapore a inventat un nou tip de baterie litiu-ion cu viaţă de 20 de ani care se va încărca 70% în două minute. Noul tip de baterii reîncărcabile ar putea susține viitorul tehnologiei.

AL-ntu-1310e

Noul tip de baterii reîncărcabile inventat de profesorul Chen Xiaodong de la Universitatea Tehnologică Nanyang poate încărca o maşină electrică în doar 15 minute. Mai mult, bateria rezistă la mai mult de 20 de ori mai multe cicluri de încărcare în viaţa sa, rezistând până la 20 de ani, relatează Gizmodo. Cercetătorii consideră că această nouă tehnologie va ajunge la consumatori în aproximativ doi ani.

Această invenţie reduce timpul de încărcare a unei maşini electrice până la punctul în care este comparabil cu timpul petrecut la pompa de combustibil obişnuit.

Autonomia reprezintă una dintre cele mai mari probleme a tuturor device-urile electronice. Această problemă devine şi mai pertinentă atunci când vorbim despre maşini electrice, care de regulă au un timp de încărcare între 4 şi 8 ore, fapt ce le reduce drastic funcţionalitatea.

Lumea viitorului, susţinută de baterii reîncărcabile

Cercetătorii au înlocuit anodul tradiţional din grafit cu unul format dintr-un gel din dioxid de titan. Dioxidul de titan este supus unui proces prin care se transformă în nanostructuri în formă de tuburi care măresc exponenţial viteaza cu care se produc reacţiile chimice. Materialul este ieftin şi găsit din ambundenţă.

În acest moment cercetătorii lucrează în continuare la mărirea densităţii elementelor din baterie, pentru a-i putea creşte capacitatea. O capacitate mai mare împreună cu această viteză remarcabilă de reîncarcare are numeroase aplicaţii în toate domeniile tehnologiei, de la maşini la smartphone-uri.

Piaţa de baterii reîncărcabile cu lithium-ion este estimată că va ajunge la 23,4 de miliarde de dolari în 2016 iar profesorul Chen este sigur că producătorii vor implementa cu uşurinţă această tehnologie.

Autor: Ștefan Luca