28 feb. 2014 | 08:55

Dacă aţi folosit vreodată Yahoo Messenger, imaginea voastră a fost salvată

ACTUALITATE
Dacă aţi folosit vreodată Yahoo Messenger, imaginea voastră a fost salvată

Noi informaţii de la Edward Snowden şi publicate de The Guardian confirmă că agenţia britanică GCHQ a făcut capturi foto din Yahoo Messenger în masă.

NSA yahoo messenger webcam

GCHQ este echivalentul britanic pentru NSA, Agenţia Naţională pentru Securitate. Noi informaţii publicate de cotidianul The Guardian confirmă că agenţia de securitate a Regatului Unit a colectat milioane de capturi de la webcam-urile utilizatorilor de . Aparent, respectivele imagini au fost folosite pentru descoperirea de ,,ţinte” şi pentru comparaţia utilizatorilor Yahoo cu persoane de interes prin programe automate de recunoaştere facială.

Documentele pe care sunt bazate dezvăluirile provin de la acelaşi Edward Snowden care a publicat numeroase materiale pe marginea măsurilor de securitate abuzive implementate în Statele Unite în ultimii ani şi care au repercusiuni la nivel global. În acest caz, este vorba de un program cu numele de Optic Nerve care a funcţionat pentru o perioadă de şase luni în 2008 şi care s-a reflectat în capturarea de imagini a nu mai puţin de 1,8 milioane de utilizatori din toată lumea ai serviciului Yahoo Messenger. Imaginile statice au fost salvate în masă din apeluri video.

Deşi programul în cauză este ofensator şi reprezintă o invadare clară a intimităţii utilizatorilor, revelaţia majoră a venit sub forma câtorva concluzii trecute în respectivele documente. Programul în sine a fost clasificat parţial ca un eşec pentru că ,,din păcate… se pare că un număr surprinzător de oameni folosesc conversaţii prin webcam pentru a arăta interlocutorului parţi intime ale corpului”. În teorie, respectiva instituţie britanică a instaurat un sistem prin care imaginile în cauză nu ajungeau la marea masă a angajaţilor, presimt însă că această ,,favoare” nu ţine de cald nimănui.

La auzul veştii, cei de la s-au grăbit să nege orice implicare în respectivul program şi au afirmat că nu au ştiut niciodată nimic despre el. De partea cealaltă a baricadei, nici un oficial la GCHQ nu a comentat pe marginea subiectului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele