12 iun. 2014 | 09:41

Cum crești performanţa PC-ului cu un stick USB transformat în memorie RAM

ACTUALITATE
Cum crești performanţa PC-ului cu un stick USB transformat în memorie RAM

Pentru că nu toţi ne permitem un upgrade de memorie RAM, utilitarul ReadyBoost al celor de la Microsoft e ideal pentru a mări performanţa calculatorului.

Cum transformi i transformand stick-ul USB in memorie RAM

În video-tutorialul de astăzi discutăm despre un serviciu oferit de Microsoft, în Windows, pe nume ReadyBoost.  Acesta permite memoriilor USB  să fie transformate în memorie virtuală RAM și, automat, să îmbunătățească performanța calculatorului.

Atunci când ne gândim la metode de îmbunătățire a performanțelor PC-ului și la o mai bună funcționare a acestuia, unul din primele gânduri este creșterea memoriei RAM. Cu cât un sistem are mai multă memorie, cu atât aceasta vine în ajutorul hard disk-ului pentru a rula aplicațiile mai rapid și, automat, rezultă un sistem care funcționează mai bine.  Cu toate acestea, adăugarea unor noi plăcuțe RAM nu este tot timpul o soluție viabilă, din cauză faptului că sistemul nostru nu mai are capacitatea de a susține noi plăci de memorie sau acestea nu sunt tocmai cele mai ieftine.

Vă întrebați, așadar, cum ne poate ajuta un stick de memorie pe USB?  Începând cu Windows Vista, ne este pus la dispoziție  de către Microsoft un serviciu pe nume ReadyBoost, pe care îl veți găsi în secțiunea de proprietăți ale unui stick de memorie, ori direct în autoplay-ul memoriei flash atunci când aceasta este introdusă în calculator. ReadyBoost permite Windows-ului să folosească memoria nevolatilă a unui stick de memorie sau card SD pentru a îmbunătăți performanța calculatorului.

Această îmbunătățire introdusă direct în Windows și detaliată în imaginile tutorialului de astăzi se folosește de cache pentru a stoca fișierele folosite recent. Prin intermediul management-ul inteligent de memorie introdus  odată cu Windows SuperFetch, ReadyBooster se ocupă de fișiere foarte mici care sunt mai greu de accesat pe hard disk-uri. Bineînțeles, vorbind despre HDD-uri cu platane rotative, nu cele de tip SSD, unde această problemă a fost remediată.

Trebuie reținut însă, că, pentru a simți o îmbunătățire a rapidităţii sistemului de operare, este nevoie de o memorie flash USB de minim 1GB. Recomandat este o rație de 1:1 cu memoria RAM, dar ideal este să dedicăm un spațiu de stocare dublu față de memoria calculatorului.

Pe lângă acest serviciu care ne poate îmbunătății performanță calculatorului, prezentăm un mic truc care ne va ajuta să intrăm în Windows mai repede.  În plus, un sfat de ,,sezon” care ne va face calculatorul mai rapid și un spațiu de lucru mai plăcut.

Vizionare plăcută!