10 iul. 2014 | 10:00

Condamnat la închisoare pentru că și-a criptat datele

ACTUALITATE
Condamnat la închisoare pentru că și-a criptat datele

Un tânăr student în vârstă de 22 de ani a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru că a refuzat să-şi pentru poliţişti.

inchisoare encriptare fisiere pc

Aceasta este povestea unui tânăr de 22 de ani, cu numele de Christopher Wilson. Student la ştiinţa calculatoarelor, Wilson suferă de sindromul Asperger. El tocmai a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru că, pe parcursul unei investigaţii, a refuzat să ofere poliţiştilor  o parolă pentru ca aceştia să acceseze informaţiile stocate pe PC-ul său.

Totul a început în 2012 când a fost suspectat că ar fi trimis emailuri cu ameninţări către vice-cancelarul Universităţii din Newcastle, pe vremea când Christopher Wilson studia pentru obţinerea unei diplome de masterat. În acel context, nişte mesaje care s-a demonstrat că veneau de la un server apropiat de Wilson includeau ameninţări cu moartea la adresa mai multor angajaţi ai universităţii. Deşi atunci au fost confiscate mai multe echipamente computaţionale din casa studentului, dovezile au rămas circumstanţiale iar acuzatul a fost clasificat ca fiind nevinovat. După acel episod, următorul set de ameninţări au fost adresate poliţiei din Northumbria. Atât prin telefoane care prevedeau un atac cibernetic cât şi prin tentative de hacking adresate website-ului Agenţiei pentru Crime Organizate Serioase, devenise evident pentru toată lumea că acuzatul nu avea nici o intenţie să se liniştească.

Pentru că în fiecare situaţie englezul a fost destul de bun în a-şi acoperi urmele, singura posibilitate a autorităţilor de a-l condamna la o lungă perioadă de închisoare, s-a rezumat la de pe hard disk-ul acestuia. Din păcate, chiar şi când un judecător l-a obligat, sub pretextul securităţii naţionale, să ofere o parolă pentru decriptarea respectivului conţinut, acesta a refuzat. Rămâne acum să vedem dacă pentru toate fărădelegile pentru care este bănuit va petrece în final doar aceste 6 luni de închisoare pentru sfidarea ordinului direct al judecătorului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele